Летните вируси атакуват в сезона на отпуските

За разлика от хората, през лятото болестите не излизат в отпуск. Инфекциозните болести се характеризират с подчертана сезонност и съответно през лятото някои от тях се срещат по-често от други. Това се дължи на различните „предпочитания“ на микроорганизмите, както и на поведението на хората през летните месеци, съобщават от ВМА.

За летния сезон по-типични са: заболявания, причинени от ентеровируси, диария, предизвикана от различни вируси, бактерии или техните токсини, както и острите вирусни хепатити А и Е, коментира д-р Димитър Комитов от Катедрата по инфекциозни заболявания на ВМА.

От лечебното заведение обръщат внимание, че ентеровирусите са основни причинители на страдания през летия сезон. Основни механизми на предаване са фекално-оралният и контактно-битовият, а по-рядко и въздушно-капковият. Разпространяват се основно чрез замърсени храни, вода, особено канална и тази в басейните.

Диарията е неизменен спътник на лятото. Най-често срещани за сезона са т.нар. хранителни токсикоинфекции, дължащи се на консумацията на определи токсини, съдържащи се в храната. Примери за такива са поглъщане на токсин на St. aureus след консумация на бързо разваляща се храна (често млечни или сладкарски изделия), попаднали от лица, страдащи от стафилококови инфекции по кожата и лигавиците, Bacillus cereus след консумация на пържен ориз, Vibrio parahaemolyticus след прием на риба и морски дарове, салмонелна токсикоинфекция след консумация на яйца и др.

Характерни за лятото са острите вирусни хепатити тип А и Е. Източник на инфекцията е най-често болният човек, който може да прекара заболяването безсимптомно, но да разпространява инфекцията на други хора. Механизмът на предаване е фекално-орален, чрез замърсени хранителни продукти, вода, ръце, предмети и др. Най-често заразяването става при неспазване на добра лична хигиена, затова често хепатит А се нарича още „болест на мръсните ръце“. Най-често имат доброкачествено протичане. Хепатит А не хронифицира, а това рядко е възможно при хепатит Е при имунокомпрометирани лица. Особено възприемчиви към него са бременните жени, които боледуват по-тежко.

При острите вирусни хепатити важно значение има общоукрепващото лечение – покой, диета, богата на въглехидрати и бедна на мазнини, вливания на глюкозни и водно-солеви разтвори, витамини, симптоматични средства и хепатопротектори – медикаменти, които спомагат чернодробното възстановяване, поясняват от ВМА.

Профилактиката при вирусни хепатити А и Е се състои в спазването на добра лична хигиена и контрол над храните и водоизточниците; Неспецифични мерки за предотвратяване на инфекция с хепатит В и С включва използване на кондоми при честа смяна на сексуалните партньори, татуиране и поставяне на пиърсинг в надеждни обекти и др. Съществуват ваксини за хепатити A и B, съобщават още от Военно-медицинска академия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *