Лекар: Хората с алергии могат спокойно да се ваксинират

Напоследък ежедневно имаме десетки обаждания от пациенти с въпроси дали могат да се ваксинират. Алергиите в някаква степен имат значение, но вече има препоръки на СЗО на кои пациенти трябва да се обърне специално внимание. Трябва да се обърне внимание на пациенти, които са имали реакции към упойки. Това заяви д-р Борислава Крушева от Българското дружество по алергология.

Според нея алерголог по преценка може да предпише антихистаминови препарати. Тя беше категорична, че ваксина не може да отключи алергия, която да се проявява в дългосрочен план.

Пациенти с поленови алергии могат да започнат подготовка малко преди поленовия сезон с промивка на носа и очите, за да предотвратят симптомите, но това не означава, че трябва да се въздържат от ваксинация.

Информация за връзка между поставянето на филъри и ваксини има само за ваксината на Модерна, поясни д-р Крушева във връзка със зрителски въпрос относно възможност за продължаване на разкрасителни процедури след ваксиниране. Д-р Крушева каза, че има пациенти, преболедували COVID-19, които развиват алергични реакции, най-често уртикарии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *