Лекар отсече кое сирене е най-вредно

Лекар отсече кое сирене е най-вредно

Сиренето е една от храните, които консумираме ежедневно. Преработеното сирене е удобно за използване като съставка за готвене. Този продукт обаче съдържа много неестествени компоненти и е по-малко здравословен от обикновеното сирене. Това казва руският диетолог и член на Руския съюз на диетолозите и специалистите от хранително-вкусовата промишленост Александра Разаренова.

Според нея обикновеното сирене се прави от мляко, а топеното – от мляко на прах. В същото време вкусът на втория продукт се придава от различни добавки, които невинаги са полезни: оцветители, емулгатори, подобрители на вкуса, консерванти и други.

При производството на този вид продукт често се използват и трансмазнини, допълва експертът. Поради толкова голям брой добавки преработеното сирене съдържа повече сол, консерванти и мазнини от обикновеното сирене. Прекомерната консумация на топено сирене може да доведе до много проблеми: затлъстяване, висок холестерол, диабет и повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Добавките в този продукт също така могат да причинят алергични реакции при някои хора. Д-р Разаренова съветва топеният продукт да не се разглежда като алтернатива на естественото сирене. Според нея този продукт все пак може да бъде включен в диетата, но в малки количества: не повече от една до две чаени лъжички на ден за здрави хора.

Специалистът отбелязва още, че когато избирате топени сирена, трябва да обърнете внимание на тези, които не съдържат трансмазнини. Можете да замените този вид продукт в диетата си с извара или сирене от кашу, допълва още д-р Разаренова.

„За да донесе сиренето полза, а не вреда, трябва да го консумирате в умерено количество. И това е основното правило. Няколко парчета на ден (около 25 г) ще доставят на тялото ви полезни вещества и бактерии, без да вредят на сърцето и фигурата ви. Твърдите сортове съдържат повече протеини, сол и мазнини от меките сортове като рикота и фета. Имайте това предвид, когато избирате сирене, особено ако имате проблеми със сърцето или кръвоносните съдове“, споделя още експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *