Лекари се борят за живота на 27-годишен мъж с ковид

Лекари се борят за живота на 27-годишен мъж, приет вчера в COVID зоната на болница „Света Анна“ вчера. Той е без придружаващи заболявания, но с 90% увреден бял дроб.

„Трагично е, когато видиш млад човек, който се бори за глътка въздух. Няма как да забравя погледа му в реанимация, който се бореше за глътка въздух, силно се надявам, че с общи усилия ще успеем да спасим това момче“, каза д-р Мирослав Ангелов пред БТВ.

За него се грижат младите лекари – специализанти по кардиология. „Понякога те се стабилизират, после затъват и така по 2-3 седмици или и цял месец най-хубаво е, когато ги видим на крака, изписани“, каза д-р Маркова.

Статистиката в болниците потвърждава, че третата вълна е по-мощна от предишните 2 и с повече заразени млади хора. „Тези хора могат да бъдат наши съученици, приятели, съседи, това са хора, които до вчера сме срещали на кафе, а днес стават наши пациенти“, допълни д-р Маркова.

„На четирите етажа в момента лежат 23 души между 30 и 50 години, и 23-ма имат сериозна коронавирусна инфекция, с пневмонии“, обясни д-р Рада Прокопова, началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“.

Британският вариант води до по-голямо заразяване и при децата, каза д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в болница „Токуда“: „В 30 до 40% е по-голямо количеството на вирус в носоглътката и дава възможност на децата да разпространяват заразата и да заразяват по-често“.

По данни на Министерството на здравеопазването до медията активните случаи на болни с COVID-19 продължават да растат. Сред починалите през последното денонощие са и двама млади мъже – на 21 и 25 г. без придружаващи заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *