Лекари от Благоевград: Желаещите да се имунизират са все по-малко

Лекари от Благоевград: Желаещите да се имунизират са все по-малко

Има опасност много ваксини срещу коронавируса да останат неоползотворени, алармират медици от Благоевград. Едната причина е, че все по-малко хора искат да се имунизират, успокоени и от овладяната засега пандемична обстановка у нас.

Другата е, е че крайният срок на първите партиди, доставени в България, изтича след месец-два. Според здравните експерти грешка със сериозни последствия беше и дадената възможност на хоратаза изберат ваксина, което води до риск от бракуване на неупотребени дози.

Не беше далеч времето, когато болниците бяха препълнени с пациенти, лекари и ваксини не достигаха, като за денонощие от Covid-19 умираха по над 200 човека .

Доскоро имаше и опашки пред имунизационните кабинети. И въпреки сривовете на електронната система за планиране на ваксиниране процесът потръгна. Прогнозите на държавата бяха, че до октомври ще достигнем и колективния имунитет.

Интересът към ваксиниране тревожно намалява и това е проблем не само за хората .Д-р Павлин Янкулски, който от месециправи имунизациите в Регионалната здравна инспекция в Благоевград, се опасява, че много васкини може да бъдат загубени:

Една от грешките, които държавата допусна и не е коригирала до този момент, е че даде правото всеки да си избира ваксина, вместо това да правят лекарите. Липсва и ефективен план за мотивиране на хората да се имунизират, споделя д-р Янкулски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *