Лекарите в Пиринско с апел към преболедувалите да дарят кръв за плазма

983 са новорегистрираните случаи на заразени с Ковид-19 в Пиринско за изминалата седмица, или с 300 повече в сравнение с предходните 2 седмици. На болнично лечение са над 400 души, 21 са в интензивния сектор, а 865 са на домашно лечение и наблюдение, информира д-р Веселка Мончева, директор дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Благоевград. Най-много са заболелите между 25-49 г. – 359 случая, следвани от възрастовата група 50-64 г. – 281 случая, 18 са децата в групата 5-14 г. и 7 деца между 2 и 4 г., които са безсимптомни, но с положителен PCR, и са на домашно лечение.

Главоломният ръст на заразените се дължи основно на британския вариант на Ковид-19, който в момента доминира, категорични са лекарите. На този фон драматично се увеличава и натискът върху болниците, които в Пиринско са пълни с пациенти с усложнения. В МБАЛ – Благоевград почти няма свободни легла в ковидните отделения. От вчера хирургично отделение трябваше да стане изцяло ковидно, но според завеждащия д-р Димитър Димитров няма как да стане през тази седмица. Причината е, че в чистата от Ковид зона на отделението, която бе ситуирана само за спешни случаи, в момента има няколко оперирани, пише „Струма“.

„Да, днес получих заповед, че отделението става изцяло ковидно, а спешните случаи се поемат от лекарите в болница ПУЛС. Няма как на момента да преместя оперираните пациенти, това да не е боклук да се изхвърли. Поне до края на седмицата ще останат в отделението. Иначе леглата в ковидния сектор са пълни и днес бе заето последното от една жена, с което хоспитализираните станаха 14 души. Общият брой на леглата е 19”, поясни шефът на хирургичното отделение д-р Димитров. Междувременно от отделението по трансфузионна хематология отправиха апел към хората, които са изкарали Ковид-19, да даряват кръв за извличане на рековалесцентна плазма.

„Има недостиг на плазма, която се осигурява предимно от близките на болните, и имаме нужда от кръводарители, които трябва да представят документ, че са изкарали вируса, поне преди 40 дни”, каза началникът на отделението д-р Бойка Маринова.

Според световния медицински опит прилагането на рековалесцентна плазма при лечението на Ковид-19 трябва да става в много точен момент от развитието на заболяването, като ефектът е минимален. Междувременно вчера излезе официалното становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която препоръча да не се използва лекарството ивермектин за профилактика лечение на Covid-19, тъй като научните данни не подкрепят използването му извън добре подготвени клинични проучвания. Това е становището и на американските учени, публикувано наскоро в специализираното издание „Journal of the American Medical Association” (JAMA). Ваксинирането е най- надеждният щит за справяне с пандемията, категорични си лекарите.

В понеделник в РЗИ – Благоевград са получени ваксини на „Пфайзер-Бионтех“, „Модерна“ и „АстраЗенека“, които са доставени на имунизационните кабинети. До момента в Благоевградска област са направени 12 000 имунизации. На фона на останалите европейски държави България изостава в процеса на ваксинирането и е на първо място в ЕС и втора в света по смъртност от коронавирус, според данните на университета „Джонс Хопкинс”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *