Левче на ден за туристическа застраховка срещу COVID-19

Медицинската застраховка за ваканция зад граница с включена COVID клауза ни излиза по левче дневно при 10 000 евро покритие. Още преди пандемията на пазара се предлагат туристически полици, покриващи спешни медицински нужди. Към тях обаче вече влизат и разходите във връзка с коронавируса, показа справка в платформите за застраховане, пише „Монитор“.

Цената на застраховката скача до най-много 4 лв. на ден, ако желаното покритие е в размер на 100 000 евро. Сред основните рискове, които покрива, са още спешната стоматологична помощ, преместване на застрахования или на тленни останки. Срещу минимално заплащане към тях могат да бъдат включени още спасителни разноски дневни пари за болничен престой, кражба или загуба на личен багаж.

Макар медицинската застраховка да е задължителна единствено при груповите пакетни пътувания, е препоръчително туристите да си направят такава и при индивидуалните си пътешествия. Те могат да се възползват и от полиците „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“. Първата покрива най-общо спешни медицински нужди. Ако към нея е включена и COVID клауза обаче, застрахователите ще заплатят за диагностиката, лечението и лекарствата ни в случай на необходимост.

По „Отмяна на пътуване“ пък се възстановяват всички предплатени разходи по пътуването, включително самолетни билети, хотел, екскурзии и други плащания във връзка с пътуването срещу представяне на съответните документи пред застрахователя. Обезщетението се изплаща в случаи, указани в условията по полицата, сред които отмяна на пътуването поради карантина, домашно лечение или прием в болница заради заразяване с коронавирус.

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) съобщиха, че застрахователните премии не са завишени спрямо периода преди пандемията. Въпреки ниските им цени затварянето на границите и отмяната на полети повлия и на пазара за туристически застраховки.

Според данни на Комисията за финансов надзор (КФН) спадът на премийния приход по застраховка „Помощ при пътуване“ към месец октомври 2020 г. е в размер на 40 на сто. Ако бъде сравнен с отчетеното понижение от 49,2% през юни същата година, то може да се открие позитивна тенденция, която се дължи на активизирането на пътуванията през летните месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *