Кьовеши отрече да има конфликт с прокуратурата в България, идва у нас

Кьовеши отрече да има конфликт с прокуратурата в България, идва у нас

Тепърва европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще провери има ли вече подадени сигнали за престъпления в България. Такива обаче вече има от Италия и Германия, по думите ѝ. Припомняме, че от 1 юни Европейската прокуратура заработи официално. Тя разследва само престъпления, нарушаващи финансовите интереси на ЕС, като вече има система за подаване на сигнали.

Случаите се регистрират и разпределят към европейките делегирани прокурори и те ще трябва да докладват дали попадат в юрисдикцията на европейската прокуратура. Що се отнася до неприетите 6 от 10 български предложения за делегирани прокурори, Кьовеши заяви пред БНТ, че въз основа на вътрешните правила има собствени процедури и опита на кандидатите за това дали отговарят на другите критерии.

Направена е вътрешна проверка и някои кандидати са върнати, защото нямали опит като прокурори. Имало кандидати за делегирани прокурори, които нямат опит като прокурори в разследването на финансови престъпления. Сега Лаура Кьовеши очаква нови предложения от България, за да бъдат запълнени всички 10 места за България. Тя очаква повече случаи от България. „България не е страната с най-висок брой делегирани прокурори“, категорична бе Лаура Кьовеши.

При определяне броя на европейските делегирани прокурори европейската прокуратура имала разговор с всяка държава-членка. Броят на прокурорите е свързан с броя на случаите, които да разследват страни и зависи от специфичните особености на правосъдната система на всяка една страна, обясни Кьовеши.

Тя увери, че няма конфликт и напрежение с българската прокуратура, като диалогът продължава. Лаура Кьовеши би искала да се срещне с националните власти на България, като посети страната. В отговор на въпрос кога ще посети България, тя отговори лаконично: „Скоро“. Знам, че очакванията към европейската прокуратура са големи, ние сме силен екип с добри професионалисти, които са много ерудити и коректни. Мотивацията ни е голяма и нямам никакви съмнения, че ще вършим добра работа, добави Кьовеши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *