Къщите за 1 евро в Сардиния изведнъж станаха по милион

Къщите в сардинското село Ололай, които се продаваха срещу 1 евро, вече могат да струват и 1 милион.

Защото разположеното в централната планинска част на красивия остров населено място вече е предпочитана мека за живот и работа на изхранващите се със „смарт уоркинг“ бизнесмени и интелектуалци от Ню Йорк, университетски професори от Лондон, мениджъри от Рим, Милано и Болоня. Които не жалят пари, за да победят в организираните често напоследък истински търгове за продажба на облагородени от сардински предприемачи къщи, вили и апартаменти.

А ако се вярва на италианските медии, само преди няма и четири години Ололай е било чиста проба селище със „затихващи функции“. Тогава жителите му били 1200 души, обаче намалявали непрекъснато и новоизбраният кмет Ефизио Арбау започнал да се замисля как да обърне пагубната тенденция. И решил да пробва измислената в Сицилия инициатива за продажба срещу едно евро на жилища, които новият собственик да ремонтира и модернизира със собствени средства.

Под негово ръководство шепата общинари избрали през 2018 г. 13 пустеещи къщи на практика без собственици и им лепнали цена от една европейска пара. Видяли се в чудо, защото получили само за месец… 2700 молби-заявления от мераклии да ги придобият. Ами хората били привлечени от красивата природа, от чистия планински въздух и от възможността след няма и час път да се изтегнат по белия пясък на сардинските плажове и да се гмурнат в кристалната морска вода.

С развихрянето пък в света на коронавирусната инфекция желаещите да се заселят и да работят в района започнали да се увеличават в геометрична прогресия и вече никой мющерия не се интересувал от цената от 1 евро за жилище, а желаел единствено да се сдобие с имот тъдява на каквато и да е цена.

Разбира се, за популяризирането на Ололай голяма роляма роля изиграла и рекламата – пряка и косвена. Така например телевизия от Нидерландия организирала преди две години там „реалити шоу“, в което пет семейства се състезавали кое от тях ще се аклиматизира най-бързо към местния стил и изключително бавен ритъм на живот. Отвъд океана селото станало популярно през 2019 г., когато тук дошъл не по съвсем приятен повод бившият губернатор на Калифорния и звезда на Холивуд – Арнолд Шварценегер.

Той пристигнал почти икогнито да сведе глава в памет на родения в Ололай и починал пак там негов голям приятел – бившия световен шампион по културизъм Франко Колумбу. Да, ама разтропани тв-репортери засекли Шварценегер и наред с тъгата му по стария другар, разнесли из Америка и хубостите на Ололай.

За увеличаването на интереса напоследък към селото има заслуга също така областното ръководство на Сардиния, което инвестира 5 млн. евро в облагородяването на центъра на селото и създаването на атрактивни клубове, кафенета и всевъзможни културни атракции.

А с решението пак на областното ръководство островът да се превърне в свободна от „Ковид-19“ територия чрез отрицателни тестове за всеки новопристигнал, снабден със задължителен паспорт за направена ваксинация, броят на нежалещите пари за дом в Ололай мераклии изглежда ще расте все повече и повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *