Куриозен вот: Левски станал депутат със 778 гласа

Куриозен вот: Левски станал депутат със 778 гласа

Вотът за парламент роди доста парадокси. Така например системата за разпределение на мандатите Хеър-Ниимайер отреди депутатско място за човек, чиято листа е събрала едва 778 гласа. Става дума за режисьора Максим Генчев, прочул се преди години с филм за Левски. Той водеше листата на „Изправи се! Мутри вън!“ в Кърджали.

Именно там коалицията взема едва 1.1%, тоест четири пъти под собствения си национален актив. Но разпределението й отрежда мандат. Още по-куриозно е, че БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ имат съответно в Кърджали над 8%, 5% и 2%, но остават без народен представител от региона.

Самият Генчев получава едва 69 преференциални гласа за себе си. Към тях обаче се добавят 562 бюлетини за коалицията, на които няма отбелязано предпочитание – а такива по закон отиват за водача на листата.

В друг малък избирателен район – Силистра, разпределението също е любопитно. Там ГЕРБ и ДПС са събрали два пъти повече гласове от БСП и „Има такъв народ“, но четирите мандата се разпределят наравно – по 1. А „Изправи се! Мутри вън!“ са подкрепени от 1490 души, тоест два пъти повече от Кърджали. Но пък за нея няма мандат в Силистра.

А в Хасковското село Зорница куриоз се случи още по време на гласуването – 100% от вота се оказа машинен. От 174 избиратели 168 подкрепиха ДПС. Селският кмет обясни, че няма изненада, тъй като хората отдавна били дигитализирани чрез телефони, вайбър и другите модерни технологии.

По преференции някои партийни водачи се оказват изпреварени от кандидати, разположени по-долу в листите. Цветан Цветанов – бившият зам.-шеф на ГЕРБ, а сега лидер на „Републиканци“ за България, е изпреварен и в двата избирателни района, в които се състезаваше.

Във Велико Търново пред него са вторият и петият в листата, а Цветанов излиза победител по преференции, само защото към неговите 76 персонални гласа се прибавят още 750 без отбелязана преференция, които взима като водач на листата. От това удоволствие обаче е лишен в Благоевград. Там Цветанов взима 83 гласа, заедно с още 447 бюлетини без преференции – общо 530, а вторият в листата Атанас Камбитов – 538.

Красимир Каракачанов, лидерът на ВМРО, оглавяваше листата във Варна и получава 1519 преференции. Вторият – Иван Иванов, обаче взима двойно повече – 3806. Правилото за първенеца в листата обаче отдава още 3149 безименни гласа за Каракачанов.

В огромното мнозинство от секциите в Турция ДПС получава между 80% и 90% от гласовете. Впечатляващо изключение прави една от секциите точно в турската столица Анкара, където движението взима само 39 гласа от общо 87. По 15 бюлетини са пуснати за ГЕРБ-СДС и „Демократична България“, 5 за БСП, по 4 за „Възраждане“ и „Има такъв народ“, 3 за „Изправи се! Мутри вън!“ и по един глас за „Атака“ и „Глас народен“.

Отговорът е: избирателите на ДПС. В Кърджали за партията са подадени общо 44 599 гласа. Отбелязаните предпочитания за кандидатите са едва 1937, или малко над 4 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *