Културни пиршества по пътя на коприната

Море, плажове, планини, езера, скали, пещери, музеи, манастири, старинна архитектура и модерна инфраструктура, крепости и ресторанти, изложби, концерти, културни фестивали и кулинарни фиести… туристическите авантюри из региона на североизточна Турция предлагат изобилие от преживявания по древния Път на коприната.

Черноморският район на южната ни съседка привлича пътешественици с хилядолетна история и комбинация от цивилизационни пластове и природни богатства. Религии, езици и култури са се пресичали тук през вековете. Трабзон е град на брега на Черно море, вдъхновявал приключенци и изследователи като Марко Поло още през XIV век. Днес Трабзон е важен търговски и културен център с множество музеи, манастири, джамии, гробници, бани, базари, крепостни стени и фантастични гледки към морската шир.

Един от престижните исторически квартали на Трабзон e Orta Mahalle, приковаващ вниманието с уникални къщи, имения, фонтани и павирани улички от времето на Османската империя. Това място е запазило своята естетика и прилича на открит музей на високо, с гледка към Черно море.

Задължителна дестинация е и манастирът Kizlar, издигащ се над града и предлагащ страхотни панорами. В скалната атракция днес се провеждат фестивали – незабравимо преживяване е да гледаш и слушаш как талантливи турски оперни певици изпълняват епични арии в каменния интериор на стария манастир.

На 46 километра от Трабзон се намира един истински шедьовър. Това е православният манастир Сумела, намиращ се в планината Карадаг (на гръцки Мела) в Понтийските планини, в долината Мачка. Манастирът е вграден в стръмна скала, на надморска височина от около 1200 метра, с изглед към долината Алтъндере. Той е място с голямо историческо и културно значение, както и основна туристическа атракция в националния парк Алтъндере и едно от най-важните исторически и туристически места в Трабзон.

Пътят на коприната ни води към други изключителни места в региона. Стъклената тераса Торул предлага адреналиново приключение с разходка по прозрачния под на тераса във високата скала. Гледките са изумителни.

Пещерата Карака пък е внушително произведение на природата със сложна мрежа от сталактити и сталагмити, формирани в продължение на милиони години. Мястото е като подземен дворец на нейно величество Гая – фантастични форми като от друг свят разкриват неподозирани факти за чудесата на природата. Таванът на пещерата се издига на 18 метра и разходката вътре прилича на участие в научно-фантастичен филм. Въздухът вътре е буквално кристално чист и промяната веднага се усеща. В пещерата е изградена качествена инфраструктура, която не пречи на естествената мистика и красота, но осигурява лесен достъп и възможност за незабравимо приключение сред сталактитите и сталагмитите.

Разбира се, всички пътешествия в тази част на черноморска Турция традиционно са съпътствани от близки срещи с местната кухня, с типични за региона вкусове, подправки и начини на приготвяне, които могат да превърнат дори познати у нас храни като сърмите в неподозирано гастрономическо удоволствие.

Така за няколко дни може да тръгнете от плаж на Черно море, през манастир в скалите, до пещера в планините и всичко това „овкусено“ от културни програми и поднесено за сетивата с аромата на турско кафе.

На по-малко от двеста километра от Трабозн се намират високите крепостни стени на Байбурт – още една дестинация по древния Път на коприната. Днес градът е интригуващо място, сгушено в планините, привличащо с история и чудесна местна кухня. Особено любопитно място близо до Байбурт е Baksı Museum – комплекс от галерии, уъркшоп, изложбени пространства, стаи за настаняване и ресторант. Тук древната магия на неопетнената природа среща модерното изкуство. Контрастът е изключително интересен. Наоколо са внушителните върхове на планините, а вътре – колекция на човешкото въображение. Изложбите предлагат модерни произведения, футуристични и порвокативни решения, но и традиционни артефакти.

Днес мястото е много повече от музей – то е комплекс, социален проект и привлича млади турски артисти, които идват тук и творят, изолирани от шума на града и грижите на битовото ежедневие. Съзнанието е освободено и се носи по мелодията на планината и реката.

Друго, скътано в чистата природа място по древния Път на коприната в тази част на Турция е Етнографския музей на Kenan Yavuz. Днес той управлява това място, сякаш излязло от исторически филм с голям бюджет за пресъздаване на епохи.

Вдъхновен от семейните традиции и родовата памет, Kenan Yavuz превръща бащината къща в истинска национална атракция. Инвестира много и изгражда музейни пространства и хан за гости, който често става арена на социални събития, културни прояви, сватби и посещения от разнообразен характер.

Цялата площ е 15 хиляди квадратни метра и включва 26 различни постройки. Има селски къщи, мелници, амфитеатър, имение, кино, библиотека и кулинарен уъркшоп. Целта на собственика и неговото семейство, ангажирано в проекта, е да запази духа на вековете и да го предаде на бъдещите поколения в автентичен вид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *