Кръчми с частни партита за антиваксъри, студенти заработват като купувачи

Кръчми с частни партита за антиваксъри, студенти заработват като купувачи

Кръчми се рекламират, като отдават помещенията си за частни партита на антиваксъри. Редица малки заведения не могат да си позволят да работят според новите правила с изискване на зелен сертификат от персонал и посетители.

В резултат на това на страниците им в социалните мрежи се появиха обяви, в които собствениците предлагат баровете и кафенетата си под наем. „Искате да се забавлявате с приятели, но не сте ваксиниран или преболедувал и отказвате да си направите тест – имаме оферта за вас. Срещу 300 лв. можете да наемете нашите помещения за три часа. Ще разполагате с цялото ни оборудване, но трябва да се обслужвате сами, тъй като заведението е затворено и няма персонал“, гласи една от обявите в нета.

Междувременно и други частници бойкотираха зелените сертификати. Така например мебелен магазин, разположен на повече от 300 кв.м, който според заповедта на здравния министър трябва да работи с пропускателен режим, залепи на витрината си „Тук пазаруваш без сертификат“. „Да заповядат проверяващите, да пишат глоби, ще се видим в съда“, казват собствениците на обекта.

Заплахи

Много са заплахите за дела срещу заповедта за зелени сертификати. Адвокати пък дори предлагат безплатно услугите си на засегнатите от новите мерки. В социалните мрежи се разпространяват и инструкции „Какво да направите, когато Ви поискат „зелен сертификат“. Те са предназначени за работници и студенти, като се посочва, че стъпките са съгласувани с юристи. Те съветват служителите при изискване от страна на работодател на зелен сертификат, да вземат вътрешна заповед, надлежно подписана и подпечатана, в която е описано изискването. Според адвокатите такава заповед, основана на подзаконов акт – заповед на министъра на здравеопазване е „нищожна“ пред съда и е гаранция, че делото ще бъде спечелено. Ако работодателят откаже да предостави такава заповед пък, следва да се подаде сигнал до Инспекция по труда.

Съобщения

И докато някои частници подпомагат неваксинираните, други директно се обявяват срещу ваксинираните. Така например учител по езда публикува съобщение, че „поради създалата се дискриминационна ситуация относно зелените сертификати, с цел опазването на разумните и клинично здрави хора, преустановявам приема на ваксинирани лица за обучение по езда.“

Частни школи за уроци по чужд език на възрастни също публикуваха информация, че ще работят единствено с неваксинирани клиенти, а за ваксинираните остава възможността само за онлайн часове. „Така изказваме несъгласието си с въведените мерки, които ограничават правата на неваксинираните. Зеленият сертификат не може да е условие да учиш, да ходиш на работа, да пазаруваш“, се посочва в съобщението.

Схеми

Междувременно след въвеждането на новите изисквания за пропуск само срещу зелен сертификат цените на документа скочиха драстично на черния пазар. Както „Телеграф“ писа, през лятото в сайт за нови и употребявани стоки се появи обява за сертификат на цена от 350 лв. Документът беше съвсем легитимен – издаден от лекар през Националната информационна система. Сега в двата най-големи сайта такива оферти не се откриват. За сметка на това обаче търговци изпращат лични съобщения на случайни потребители, в които им предлагат да си купят зелен сертификат. В други по-малки сайтове за обяви пък се намират и директни предложения.

„Издавам оригинални цифрови COVID-19 сертификати, зелени сертификати и QR кодове“, гласи една от обявите. В нея се посочва, че цената е „по договаряне“, а осъществяването на връзка става единствено по скайп и имейл. Наш репортер се свърза с един от търговците. В писмена кореспонденция ни беше обяснено, че цената на документа е 500 лв. за ваксината на „Янсен“, но има и опция за избор на ваксина, която да бъде вписана в сертификата и така цената удря 700 лв. Изискването е да изпратим снимка на лична карта и половината от сумата като капаро. Самият сертификат пък ще получим по куриер.

Хамали и студенти предлагат покупки на хора без имунизация

В сайтовете за обяви плъзнаха и предложения към хората без имунизация, които нямат достъп до молове и търговски магазини с площ над 300 кв.м. В тях студенти и хамали предлагат услугата покупка срещу заплащане. „Студентка съм в трети курс и живея в София. Имам зелен сертификат и достъп до всички места. Ако имате нужда от нова рокля, козметика или друго, мога да съдействам“, гласи едно от предложенията. Тарифата обаче се определя според вида на услугата. Така например, ако се купуват дрехи и клиентът иска да му бъдат изпратени снимки, цената е 30 лв. на час. Далеч по-скромно е предложението на човек, който предлага транспортни и хамалски услуги. „Превоз на това с бус 2.5 макси база. Цена на километър от 0.50 до 0.60 лв. Почистване на мазета и извършване на товаро-разтоварни дейности. Предлагам и услуга – който няма зелен сертификат, ще му пазарувам. Цената е 20 лева“, гласи обявата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *