Новините

Кръчмари искат данък бакшиш като в Румъния

Кръчмари у нас искат да има данък бакшиш, като в Румъния. Идеята е парите, които клиентът дава като комплимент, да се узаконят и да се облагат с минимален налог. „Бакшишът трябва да излезе на светло и да влезе в закона“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той изтъкна, че легализирането е необходимо, тъй като в момента според приходната агенция бакшишът е незаконен. Ако данъчните открият повече пари в сервитьора, те го водят като укриване на оборот. А реално това не е така, подчерта Алибегов. Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Чобанов коментира за „Телеграф“, че ако бакшишът се легализира, тогава трябва да се облага и с данък. И допълни, че сега не е моментът за нови налози.

По думите на Алибегов вече имало случаи, при които след проверка заведения са били затваряни за две седмици, защото у сервитьорите са намерили пари над оборота. Именно подобни казуси са причина браншът да поиска бакшишът да излезе на светло. Междувременно приходната агенция предложила сервитьорите да държат оборотните пари в единия джоб, а бакшишите – в другия, обясни Алибегов и допълни, че това е несериозно. Точно по тази причина според него е задължително да се започне дискусия по темата, но това няма как да стане веднага, тъй като не е съставено редовно правителство. Алибегов обясни, че е необходимо да се създаде работна група с членове на ресторантьорския бранш и на НАП и да се обсъди какви са възможностите за легализирането на бакшиша. В съседна Румъния от 1 януари е въведен данък върху допълнителните пари, които клиентите оставят като комплимент в заведенията. Неспазването на закона води до глоба от 2000 до 4000 леи, или от 793 до 1586 лева. „Дали и у нас трябва да се въведе по същия начин, не мога да кажа. Трябва да се постигне съгласие между всички“, коментира Алибегов.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Петър Чобанов сподели, че е скептичен към предложението бакшишите да се узаконят и да се облагат с данък. „Според мен зависи под каква форма ще се легализират“, изтъкна той и подчерта, че оставянето на бакшиш в момента е доброволен акт – клиентът го дава, ако е доволен от обслужването. „Ако бакшишът се включи в касовия бон, тогава трябва да се облага както ресторантьорската услуга“, обясни Чобанов. По думите му тогава ще възникне и въпросът какъв да бъде този процент и дали сервитьорът няма да очаква допълнително пари отгоре. Според Чобанов моментът за въвеждане на нов данък върху бакшиша не е сега, но ако от бранша настояват той да се легализира, това може да бъде обсъдено.

Ричард Алибегов даде за пример и други държави, в които бакшишът е легален. В някои страни дори сервитьорите са длъжни да отиват със собствени пари на работа, за да могат да връщат ресто на клиентите, преди да се е събрал оборот, след което от заведението възстановяват харчовете на служителя. Изискването в Австрия и Германия е сервитьорът да носи в себе си 100 евро на дребно лични средства, за да има да връща. В Италия изискването е 60 евро. „Това не е регламентирано със закон, а е утвърдено като правило от местните асоциации и съгласувано с приходната агенция“, обясни Алибегов. Според него това би било полезно, защото ресторантите не са хранителни вериги, където всеки отива да плати на касата, а всичко става в движение, всеки сервитьор си има определен периметър на работа, отделен оборот, бакшиши и т.н.

До 100 лв. допълнително в джоба

До 100 лв. може да стигне дневният бакшиш на най-добрите сервитьори, ако оборотът е 1000 лв. Това съобщи председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той коментира, че ситуацията в момента е „Параграф 22“ – бакшишът е нелегален, но реално не е нарушение. „Когато има редовно правителство, ще инициираме разговори в тази посока“, категоричен е той. Алибегов предупреди, че в момента всяко заведение е застрашено от затваряне заради казуса с бакшиша. Според него, за да се реши проблемът, данъчните трябва да се запознаят в детайли с работата на заведенията.

Искат промени на разпоредби от 80-те

От асоциацията на заведенията ще поискат и промени на редица разпоредби в законите, които са неактуални и действат от 80-те години, съобщи Ричард Алибегов. В момента един от проблемите е, че ако две фирми имат плащания помежду си и едната не се издължи навреме за своето ДДС, потърпевша е и другата, на която налогът също не се признава. Друг проблем е с недостига на кадри. Заради него от бранша наемат персонал от държави извън ЕС, но за целта трябва да се намали административната тежест. Условието е да нямаш никакви задължения, дори текущи. Всеки бизнес обаче има, не говорим за просрочени. „Затова трябва да се въведе срок – например до два месеца да имаш право на текущи задължения“, каза още Алибегов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *