Кристалина Георгиева оптимист: Вижда се светлина в края на тунела

След най-тежката световна рецесия от Втората световна война до днес, възстановяването е в ход и в края на тунела се вижда светлина. Това заяви днес Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) на пролетните срещи на Световната банка и МВФ, предаде постоянното представителство на Фонда в България.

„Кризата обаче продължава да хвърля тъмна сянка… Наблюдава се опасно разминаване в икономическите богатства. В рамките на това възстановяване на няколко скорости малък брой икономики, начело със САЩ и Китай, вървят уверено напред, а по-бедните държави продължават да изостават“, предупреди Георгиева на пролетните срещи на МВФ и Световната банка.

Изправени сме пред изключително висока несигурност, особено по отношение на въздействието на новите щамове на вируса и потенциалните промени в условията за финансиране. Съществува и риск от допълнителни негативни последици за икономиката от загубата на работни места, ненаучени уроци, фалити, крайна бедност и глад, каза тя.

Ръководителката на МВФ призова политическите лидери да предприемат правилните действия сега, за да предоставят справедлива възможност на всички както чрез ваксиниране, така и чрез реална подкрепа за по-добър живот, особено в уязвимите икономики.

По думите й се очертават три приоритета – справедлива възможност за ваксиниране, справедлив шанс за възстановяване и справедлива възможност за по-добро бъдеще.

През следващите пет години страните с ниски доходи ще трябва да мобилизират около 450 милиарда долара, посочи Георгиева.

Това ще изисква мобилизиране на вътрешните публични ресурси, както и външно преференциално финансиране и повече подкрепа за преодоляване на задлъжнялостта.

Тя приветства обявеното от Г-20 по-рано днес ново разширяване на обхвата на инициативата за обслужване на дълговете и новата обща рамка за организирано преструктуриране на дълга, които по думите й ще подпомогнат тези усилия.

До момента МВФ е подкрепил 86 държави с над 110 милиарда долара чрез редица инструменти, посочи тя.

Заемните средства, предоставени на страните от Субсахарска Африка през последните три години, надвишават 13 пъти средния годишен размер на помощта през миналото десетилетие. Чрез техническа помощ и обучение са подкрепени 160 държави, а наскоро бе удължен и периодът, през който 29-те най-бедни държави сред нашите членове могат да ползват облекчения при изплащането на дългове.

Фондът ще предложи и разпределение на специални права на тираж (СПТ) на стойност от 650 милиарда, което ще помогне за задоволяване на нуждата от резервни активи в световен план и ще повиши значително ликвидността на всички държави членки, особено на най-уязвимите, съобщи Георгиева, цитирана от БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *