Крачка напред: ЕК препоръча Украйна за кандидат-член на Европейския съюз

Европейската комисия предлага на Украйна да бъде предоставен статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз. Никога досега не е давана толкова бързо препоръка за кандидатура за членство в ЕС.

“Украйна ясно демонстрира стремежа и решителността си да се придържа към европейските ценности и стандарти”, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. “Всички ние знаем, че украинците са готови да умрат за европейските ценности”, добави тя. “Ние искаме те да изживеят европейската си мечта заедно с нас”.

Какво предстои?

Решението на ЕК е първата стъпка в посока евроинтеграция на Киев. Предстоят обсъждания и гласуване от европейските лидери на срещата на върха в Брюксел в края на следващата седмица. “Това, разбира се, ще се случи само при положение, че страната извърши още някои много важни реформи”, каза фон дер Лайен.

Единодушие едва ли ще бъде постигнато веднага, като от европейското издание “Политико” цитират свои източници от Брюксел, които твърдят, че поне трима от 27-те европейски лидери все още се противопоставят на предложението.

Някои държави все още предпочитат на Украйна да не се дава статут на кандидат, а “условна кандидатура” – обещание за кандидатура, но с уговорки и критерии, които трябва да изпълни по пътя си към пълноправно членство, който най-вероятно ще бъде много дълъг. Тези държави смятат, че този подход не само е по-реалистичен, но и демонстрира почтеност към Украйна, вместо да дава фалшиви гаранции.

Дълъг път и много условности

Молдова също беше одобрена за кандидатстване в Евросъюза. Грузия, която подаде документи за присъединяване заедно с Украйна и Молдова, трябва да изпълни още някои условия, преди да получи одобрение от Брюксел, заявиха от ЕК.

Дори и да получат статут на кандидати, на Украйна и Молдова предстои дълъг и сложен процес на присъединяване, който може да се проточи. В случая на Украйна ще се обърне специално внимание на насърчаването на доброто управление, върховенството на закона и мерките за борба с корупцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *