Красен Станчев: С еврото идват и лесните кредити

„Особеното в България, която иска да се присъедини към Еврозоната е, че тя трябва първо да се пребори с престъпността и корупцията , защото това е много важно за стабилността на финансовата система“, коментира в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

„Във всички страни, които са приели еврото, веднага започва едно голямо разрастване на кредита, включително държавния кредит. Това означава, че определени технически сложности, валутен риск и т.н. изчезват. Страната се смята от кредиторите за по-стабилна и затова започват да дават кредити на частни лица, на фирми, на банки и на правителство. Да, ще имаме достъп до по-лесен кредитен ресурс, но това не винаги е за добро“, посочи той.

„А когато имате лесен кредит, тогава хората почват да харчат безумно или неразумно, посочи той. И допълни, че такъв случай е примерно Гърция и дори България през 80-те години.

България има много висок кредитен рейтинг в момента, има исторически несъстояли се евтини кредити и това създава стимул. Но това е отражение на факта, че тя е в ЕС, стабилна е във финансово отношение, но от друга страна, ако някой закъса ЕС ще спасява български предприятия, отрасли и дори правителство“, обясни Станчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *