Кралският Лошин – лековитият остров в Адриатическо море

Още като стъпите на Лошин ви изпълва усещането, че всичко ви е наред. Когато си затворите очите и вдишате свежия морски въздух, усещате аромата на бор от крайбрежните алеи и чувате вълните, които се разбиват в скалите.

Никога няма да забравите какво е да плувате в кристалните води на Адриатическо море, да се печете под силното слънце, а кожата ви да бъде покрита с плътен слой сол. Ще запечатате завинаги наситения аромат на билките от острова – градински чай, безсмъртниче, мирта, лавър и розмарин.

Лошин – остров, разположен в хърватския залив Кварнер в северната част на Адриатическо море, има дълга история, свързана с лековития туризъм и уелнеса. Заливът Кварнер е един от регионите в Адриатика с изключително мек климат, който се дължи на планината Учка, която предпазва крайбрежието и островите от силните северни ветрове. Този специален микроклимат днес е известен като „ефектът Кварнер“, който предоставя природно лечение.

С около 2600 слънчеви часа на година, високо качество и налягане на въздуха, терапевтични аерозоли от морето и високата концентрация на сол в Адриатическо море, този хърватски остров е първокласно място за възстановяване, съобщава Би Би Си.

Амброз Харачич – местен ботаник от 19-и век, определил чрез своите изследвания, че островът има най-здравословния климат в цялата Австро-унгарска империя. Опатия – крайбрежен град в залива Кварнер, официално била обявена за императорско ваканционно селище през 1899 г. и провъзгласено за „курорт“. Тази германска дума означава, че регионът е идеален за медицинско лечение, свързано с възстановяване и уелнес, благодарение на естествените лечебни съставки в почвата, водата и климата.

През 1892 г. австро-унгарското правителство обявило градовете на острова Мали и Вели Лошин за „климатични СПА“.

„Остров Лошин е идеалното място за хора с респираторни проблеми заради уникалната комбинация от чист въздух при оптимална влажност и температура, наситен с частици морска сол и есенциални масла“, обяснява историкът Ирена Длака.

„Този естествен лековит аерозол успокоява и разширява бронхите, освобождава секрета и подпомага изкашлянето, прочиства дробовете и подобрява тяхната функция“, добавя тя.

Рехабилитацията на острова се практикува от 1885 г., но и днес експертите го препоръчват горещо.

Лошин е магнит за кралски особи. Ерцхерцог Карл-Стефан – един от най-богатите Хабсбурги и важен член на императорското семейство, е един от първите, открили остова в търсене на приятно място за прекарване на зимата. Последвали го още много членове на императорското семейство и двор.

През 1903 г. във Вели Лошин бил отворен терапевтичен институт – едно от първите лечебни заведения в Адриатика, използващо таласотерапия с морска вода.

„На пациентите им били предлагани бани с гореща и студена морска вода, слънце и въздушни бани. Днес знаем, че съставът на морската вода е много подобен на този в човешката кръвна плазма и това, добавено към солта, съдържа много ценни елементи и микроорганизми. Освен за облекачаване на респираторни заболявания и за подпомагане на възстановяването след прекарана болест, морската вода намалява напрежението и стреса, лекува множество кожни проблеми и хормонални разстройства, както и помага при артрит и ревматизъм“, казва Длака.

Красотата на Лошин се простира далеч отвъд крайбрежието му. Старите борови гори и местните билки са истинска ароматерапия само като се разхождате или тичате по неравния терен.

Далматинският градински чай се използва за лечение на респираторни заболявания и като подправка в местната кухня. Безсмъртничето се използвало от незапомнени време като дезинфектант и репелент срещу насекоми. Жените в Лошин събирали безсмъртниче и забелязвали, че ръцете им са подмладени. Това ги накарало да направят от него балсам за кожата си. Днес то се използва в много козметични продукти срещу остаряване на кожата.

Днес посетителите могат да си направят обиколка с водач из ароматната градина, създадена през 2003 г. Разходката там е истински балсам за душата заради невероятните растения и аромати, както и заради поразителната гледка към залива Валдарке – един от най-живописните на острова.

Туристите могат да опитат и домашен ликьор от мирта – богат на витамин C и желязо. Той намалява тревожността, подобрява настроението, смятат местните. Според старите вярвания, траварицата – алкохолна напитка от местни билки, подпомага много храносмилането, облекчава мускулните болки, а също и дезинфекцира рани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *