Край на мистерията: Ето защо някои хора се състаряват по-бързо

Няма човек, без значение дали е мъж или жена, който да не иска да спечели борбата с години. Нека признаем, че на никого не му е приятно да се състари преждевременно.

Но понякога каквото и да правим годините ни бележат, а понякога за нас ужас се състаряваме бързо, бързо.

Сега обаче учени от Калифорния сложиха край на мистерията и разкриха защо някои хора се състаряват по-бързо от други.

Изследователите от Калифорния откриха защо някои хора над 60 години остават млади външно, а други стареят много по-бързо. Оказа се, че това зависи от механизмите на ДНК.

Учени от Университета в Южна Калифорния са наблюдавали скоростта на промените, настъпили в ДНК на повече от 4000 души на възраст над 57 години.

Изследователите установили, че някои от тях са с действителна възраст 40 години повече от биологичната. За други картината е точно обратната.

„Неблагоприятният социален опит може да промени нашия епигенетичен профил по такъв начин, че в крайна сметка косвено да повлияе на здравето и процесите на стареене. Например, един от пациентите на 66 години беше с действителна възраст от 114 години, а друг на 59 години се оказа само на 23”, подчертава авторът на изследването, професорът по геронтология Айлийн Криминс.

Реалната и биологична възраст на хората се определя чрез кръвни тестове, които измерват промените в ДНК с помощта на „епигенетичен часовник“.

Епигенетиката е изследване на химични компоненти, които се добавят към единични гени и могат да регулират тяхната активност. Те влияят върху производството на протеини в определени клетки.

Наред с епигенетичните промени, тютюнопушенето, стресът, мръсният въздух и затлъстяването ускоряват стареенето на човешкото тяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *