Коя е най-добрата диета за вашата възраст?

Коя е най-добрата диета за вашата възраст?

Най-големият мит, на който хората се хващат, е вярата, че нещо, наречено „перфектна диета“, съществува. Всяко човешко тяло е различно и разбира се, добрата диета за един човек може да не е такава за друг. Въпреки това, в зависимост от вашата възраст, има някои хранителни продукти, които трябва да избягвате и други, които да включите в ежедневната диета, за да поддържате добра форма и здраве. Да видим кои са те.

1. Тийнейджърски години

На този етап вашето тяло расте и се развива. Ето защо има нужда от много хранителни вещества. Също така, тогава настъпва и времето, в което хората започват да пропускат закуска и да следват диети, състоящи се главно от нездравословни храни. Това е грешно. Ако се намирате в тази възрастова група, превърнете ежедневната закуска в навик. Не е нужно да премахвате любимите храни, но помислете за намаляване на тяхното количество. Добавете повече хранителни продукти, богати на калий, желязо и протеини, във вашата диета.

2. 20-30-годишна възраст

След като навършите 20-годишна възраст, е време да превърнете нездравословните храни в здравословни. Опитайте да замените картофения чипс с пуканки, млечния шоколад с тъмен, сладоледа с кисело мляко… и да приемате повече пилешко месо, приготвено на скара. И не забравяйте да добавите храни, богати на фолиева и Омега-3 мастни киселини, към вашата диета. Ето част от тях: хляб, орехи, паста, сьомга, зеленолистни растения, тестени изделия и семена от чия.

3. 30-40-годишна възраст

За да забавите телесните промени, които настъпват в този период, включете храни, богати на калций и протеини към вашата диета. Те подсилват костите и изграждат мускулите. Яйцата, ядките, семената, соевите продукти, пилешките гърди и киноата са чудесен избор. Киселото и прясното мляко също са от съществено значение за укрепване на костите, но, ако е необходимо, може да помислите за прием на добавки с калций и протеини.

4. 40-50-годишна възраст

За да регулирате нивата на кръвна захар и да подсилите метаболизма, в този период, опитайте се да включите повече фибри във вашата диета. Натурални продукти като броколи, картофи и зеленолистни зеленчуци лесно могат да снабдят тялото с тези хранителни вещества. Избягвайте джънк фууд. Но, ако все пак искате да се поглезите, може да консумирате зеленчукови бургери. Те са здравословни и богати на фибри, от които вашето тяло има нужда. Вместо да ги поръчвате, опитайте се да ги приготвите в домашни условия. Други храни, които може да консумирате са здравословни приготвените сандвичи, обезмаслените млечни продукти и плодовете и зеленчуците. Не забравяйте да добавяте протеини към всяко хранене.

5. 50-60-годишна възраст

Метаболизмът се забавя с напредване на възрастта. Ето защо е препоръчително да консумирате храни, които са лесни за усвояване от тялото. След като навършите 50-годишна възраст, трябва да замените прясното мляко с бадемово и обикновената зърнена закуска с детска – тя не съдържа аромати и захар (и все пак, ако искате да я подсладите, може да добавите малко мед). За да намалите признаците на стареене, приемайте повече ядки, спанак, броколи, авокадо и боровинки. Консумацията на ябълки, от друга страна, помага за намаляване на холестерола и облекчаване на диабета.

6. Над 60-годишна възраст

Ако сте над 60-годишна възраст, не забравяйте всеки ден да включвате 5 порции зеленчуци и 2 порции плодове. Консумирайте храни, богати на желязо, като боб, леща и спанак. Соята и зеленолистните могат да ви помогнат да поддържате здравето. В допълнение към тях – намалете приема на сол. Проверете за добавена такава в хранителните продукти, преди да ги купите. Пийте повече вода и избягвайте джънк фууд и захарни изделия, колкото можете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *