Кошмар! Заблудена руска ракета се взриви край Никозия

Предполагаема заблудена ракета се взриви северно от кипърската столица Никозия, съобщиха кипърските турци, цитирани от „Индипендънт“, АП и „Ройтерс“.

Ерсин Татар, министър-председател на Северен Кипър, отцепила се държава, призната само от Турция, каза, че никой не е пострадал при взрива преди зазоряване близо до село Ташкент, известно още като Вуно, североизточно от столицата.

Ракетата е падна на планински склон около 1 часа сутринта в понеделник. Ударът подпали хълмовете и се чу на километри.

Властите проучват отломки на мястото на катастрофата, но предварителните констатации показват, че обектът може да е заблудена ракета, идваща от Близкия изток.

„Първата оценка е, че произведена в Русия ракета… която е част от системата за противовъздушна отбрана, която е използвана по време на въздушен удар срещу Сирия“, коментира външният министър на кипърските турци Кудрет Озерсай.

Озерсей каза, че ракетата вероятно е избухнала във въздуха, тъй като не е имало ударен кратер и части от обекта са открити на няколко километра от Ташкент/Вуно.

Той каза, че надписите по отломки съвпадат с парчета от руско произведена ракета С-200, която се разби в Газиантеп, Турция, през юли 2018 г.

Той каза, че ракетата може да е паднала над Кипър, след като е стигнала предела на своя обсег.

Мустафа Акинджи, лидерът на кипърските турци, свърза инцидента с военни операции в Близкия изток, въпреки че военните провеждат допълнителни разследвания, за да установят. „Това е една от лошите страни на войната в региона, който попада в нашата страна“.

Кипър е на около 120 мили от Сирия. По време на експлозията израелските военни самолети изстрелваха ракети, насочени към позиции на сирийски военни в Хомс и покрайнините на Дамаск при атака, при която загинаха най-малко четирима цивилни и бяха ранени други 21.

Ако бъде потвърдено, това ще бъде първият път, когато Кипър е пострадал от военните операции в Близкия изток, въпреки близостта си до региона.

Военен анализатор на кипърските гърци Андреас Пентарас се съгласи, че отломките предполагат, че това е руско произведена ракета С-200. „На тях има руски надписи, така че се предполага, че е руско производство. Сирия използва ракети руско производство, така че … това може да е С-200“, каза Пентарас, пенсиониран армейски генерал, пред Сигма ТВ в Кипър.

Той каза, че технология за заглушаване може да е отклонила ракетата.

Друг експерт, Зенонас Циарас, каза, че ракетите С-200 са проектирани да експлодират във въздуха, ако не уцелят цел. Жителите казаха на кипърските медии, че са видели светлина в небето, след което три силни експлозии са чути на километри.

Ташкент/Вуно е малко селце в подножието на планинска верига, обграждаща Северен Кипър. Селото има две имена поради продължаващото разделение на Кипър – Ташкент е турското му име, но селото е известно и с гръцкото си име Вуно.

Властите евакуираха някои домове, а премиерът на кипърските турци Татар каза, че турските военни власти могат да помогнат в текущото разследване.

Кипърският министър на отбраната Саввас Ангелидес каза, че правителствените власти разследват взрива, но се въздържат от спекулации за причините за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *