Костадин Паскалев иска оставката на Корнелия Нинова

БСП веднъж в историята си е преживявала такова нещо, сега не съм сигурен дали ще го преживее. Оставката е личен акт, който е съобразен със собствената оценка за приноса към този погром.

Така Костадин Паскалев, член на Националния съвет на БСП и бивш кмет на Благоевград, коментира пред БНР загубата на социалистите на парламентарните избори, на които БСП остава на трето място след ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“.

„Независимо, че си председател на политически субект, независимо от мнението на Изпълнителното бюро – оставката е личен акт“, подчерта той и уточни, че на пленум на Националния съвет ще поска оставката на лидерката Корнелия Нинова, но разумният подход би бил тя да се оттегли сама.

„БСП не успя да се докаже като алтернатива и солидна опозиция на ГЕРБ“, категорично заяви той и посочи, че Нинова трябва да отговори на въпроса защо това е така. Според него честната позиция би била тя да подаде оставка от лидерския пост на партията.

По думите на Костадин Паскалев БСП няма право да участва в правителство. „Не получихме доверие и нямаме право да участваме в управлението на държавата. БСП може да избере дали да подкрепя, или да не подкрепя определени политически действия на българското правителство, ако то е избрано без участието на ГЕРБ и Бойко Борисов. БСП трябва да подкрепя всяко действие, насочено в борба с корупцията, укрепването на съдебната система, смяната на главния прокурор, възстановяването на държавността и преструктурирането на държавната администрация“.

Паскалев изтъкна, че БСП трябва категорично да подкрепи кандидатурата на президента Румен Радев за втори мандат – като гарант за смяна на модела „Борисов“ в управлението на държавата.

„Повече от 50% е вероятността за предсрочни избори“, прогнозира още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *