Корнелия Нинова: Ще направим всичко възможно да има правителство

Напълно изпълнимо е искането на туристическия бранш сезонните работници да имат право на обезщетение за безработица и след четиримесечна непрекъсната заетост, а не както е досега – при 9 месеца.

Това каза на среща във Варна с представители на най-големите курортни комплекси на Северното Черноморие – Златни пясъци, Албена, св. Константин и Елена, браншови организации, туроператори и хотелиери водачът на листата на коалиция „БСП за България“ в Трети МИР Корнелия Нинова.

Необходимо е да се направят малки промени в законодателството, но ще се помогне на близо 400 000 заети само през туристическия сезон работници да получават обезщетение за времето след освобождаване от работа. Левицата ще подкрепи и промени в трудовото законодателство, които да облекчат работещите в семеен бизнес.

Втората много бърза мярка, предложена от бранша, която ще подпомогне туризма в сегашната ситуация на криза, е ваучерите за храна, които се предоставят от работодателите да могат да се използват и за закупуването на туристически продукт.

Още в първите дни на 47-то Народно събрание групата на „БСП за България“ ще започне законодателни инициативи, свързани със спешни мерки за туристическия бизнес, който осигурява 11-13% от брутния вътрешен продукт и над 500 000 работни места. Част от помощта е разсрочване на кредитите, гратисен период за изплащане на главниците.

БСП ще подкрепи активно предложението на браншовите организации да бъде създаден държавен гаранционен фонд, който да замени застраховката „Отговорност“ на туроператорите, обеща още водачът на варненската листа Корнелия Нинова.

Левицата ще настоява да се запази ставката от 9% за ДДС в туризма. Ще започнат засилени консултации на всички нива и за облекчаване на процедурата за издаване на визи. Според представителите на туристическите комплекси, ако визите се намалят на 10 евро и се издават електронно, прекият ефект за България ще бъдат приходите от над 1 милион туристи повече за година. Към тази мярка Корнелия Нинова добави и засилването на дигиталната реклама на България като дестинация, за което БСП ще настоява.

За да ги има всички тези промени, ще трябва да имаме работещ парламент и правителство, подчерта Нинова. Тя гарантира пред представителите на туристическия бранш във Варна, че БСП ще остане вярна на мъдрото си държавническо поведение от предходния парламент и ще направи всичко възможно да се сформира стабилно мнозинство и редовен кабинет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *