Концесионерите по морето скочиха на хотелиерите

Концесионерите на плажовете по родното Черноморие се обявиха против идеята на хотелиерите относно предоставянето на безплатни чадъри и шезлонги в замяна на отпадането на концесионното възнаграждение за ивиците. Допълнителните разходи, които стопаните на плажовете се налага да заплащат, се превърнаха в „ябълката на раздора“ между браншовиците.

Концесионерът на ивици в Несебър, Поморие и Созопол Кирил Спасов съобщи, че преди няколко години самите стопани на бреговата линия са отправили отпадане на концесионните такси към регионалното министерство, което обаче е отхвърлило идеята им.

Той подчерта, че един концесионер има много съпътстващи разходи освен таксата за стопанисване, сред които медицинското обслужване и водното спасяване на плажа.

Всички концесионери инвестират в скъпи плажни принадлежности,

почиства се всекидневно, обезпаразитява се два пъти в месеца

поясни концесионерът, като допълни, че при изготвянето на предложения трябва да се вземе предвид и че част от плажовете в страната са със син флаг, който показва, че за тях се полагат специални грижи за опазването на околната среда, изискващи допълнителни инвестиции. COVID мерките също допринасят за утежняването на финансовото състояние на концесионерите.

Стопаните на плажовете имат

още толкова допълнителни разходи, колкото е самата концесионна такса

„Ако приемем, че концесията на една част от Слънчев бряг възлиза на 1.5 млн. лв., то спасяването за сезона ще струва 270-300 хил. лв. Между 50 и 70 хиляди лева излиза медицинското обслужване. Освен това на плажа има и минимум 30 души обслужващ персонал“, пресметна Спасов, като допълни, че качествените чадъри не издържат повече от 2-3 сезона, след което трябва да бъдат подменени. Именно заради значителния размер на допълнителните плащания концесионерите смятат, че няма как чадърите и шезлонгите по цялото Черноморие да са безплатни.

Въпреки че стопанисващите плажовете не са съгласни с идеята, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи в ефира на Нова телевизия, че едно от предложенията, които ще бъдат дискутирани, е именно отпадането на концесионните такси и предоставянето на безплатни чадъри и шезлонги на туристите. Окончателното решение обаче се очаква

да бъде балансирано и да удовлетворява всички засегнати страни

Припомняме, че в началото на март вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе среща с представители на концесионерите. На нея бе обсъдена възможността те сами да решават на колко по-ниски цени да предлагат чадърите и шезлонгите спрямо търсенето в определен регион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *