Комисар Светослав Георгиев: Рила планина е най-трудно достъпна за гасене

– Комисар Георгиев, каква е ситуацията около пожарите в Кюстендилско? Колко бяха регистрираните инциденти през изминалото денонощие?
– Големите пожари от последните дни в селата Гърбино, Ломница, Лисец, Долно село, Уши и Ямен са ликвидирани. За последното денонощие екипите на РСПБЗН в Кюстендилска област са гасили 8 пожара. За съжаление всички са причинени поради небрежно боравене с открит огън. Пожарът, който възникна покрай жп линията, която обслужва мина „Бистрица“, е унищожил 20 дървени траверси. В Долно село огънят погълна къщи, опожарено беше и училището.

– Има ли яснота каква в крайна сметка е причината? Хората твърдяха, че паднали жици до една от къщите са причината, от ЧЕЗ обявиха, че това не е така.
– Пожарът в Долно село бих определил като изключително сложен. Той се разви много бързо и за съжаление все още не можем да кажем каква е причината поради факта, че тече разследване и е образувано досъдебно производство. Разпространението на пожара там беше много бързо поради изключително силния вятър. Само за сравнение в град Кюстендил е имало пориви на вятъра около 50 км/ч. В Долно село бяха около 100 км/ч., пожарът много бързо се разпространи на голям фронт и за съжаление това доведе до толкова много щети. По първоначални данни са изгорели сухи треви, храсти и дворни места на площ около 3000 дка, опожареният горски фонд е около 2000 дка, в това число 800 дка върхов, тоест изцяло унищожена иглолистна гора и 1200 дка низов пожар. Както казахме, там са засегнати около 15 непостоянно обитавани къщи, както и още 12 полуразрушени и спомагателни постройки. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов ще сформира комисия, която да направи оценка на щетите.

– Колко бяха огнеборците, които се бориха с огнената стихия?
– В потушаването на пожара в Долно село участваха 20 пожарникари с 5 пожарни коли, отделно се включиха 40 горски служители с 5 автомобила за бързо действие на ЮЗДП, 1 булдозер за направа на противопожарни просеки, както и 7-те доброволци към доброволното формирование към Община Кюстендил.

– Имаше ли риск за вашите колеги? От снощи вече има две жертви на пожарите – служители от Югозападното държавно предприятие…
– Преди всичко искам да изразя съболезнования към роднините на загиналите колеги, да, те са ни колеги, въпреки че са горски служители, ние при пожарите сме едно. Горският пожар е стихийно бедствие и винаги има риск за живота и здравето на хората, които се борят с него. Именно заради това при гасенето му се използват само обучени хора. Това е изключително важно, както и да се справят с мерките за безопасност.

– Снабдени ли сте с достатъчно екипировка?
– Абсолютно всички пожарникари са снабдени със съответните лични предпазни средства, ние имаме определени лични предпазни средства за гасене на пожари на открито и отделно други лични предпазни средства, които са за гасене на пожари в сгради. Всички съответстват на евростандартите.

– Какъв според вас е този сезон, по-напрегнат ли от миналото лято ли е? Повече ли са пожарите?
– Тази година със сигурност е много по-натоварена, имаме в пъти увеличение на пожарите в сухи треви, храсти и горска растителност поради продължителното засушаване и изключително високите температури.

– Комисар Георгиев, вие многократно се апелирали да бъдем внимателни, да не палим сухи треви и храсти, но някак нямаме все още противопожарна култура. Продължава ли това да е основната грешка за избухването на пожари?
– Пожарите в сухи треви и в горски територии стават предимно от небрежност, а всичко това идва от човека. За съжаление понякога и умишлено се палят растителните отпадъци.

– Достатъчно големи ли са глобите и какво трябва да се направи, за да се стреснат хората и да бъдат внимателни?
– Ние през миналата година и тази имаме съставени седем акта за установяване на административно нарушение по Закона за МВР и подзаконовите нормативни документи. Тези наказателни постановления предвиждат глоби от 200 до 2000 лв. Отделно по Закона за опазване на земеделските земи има вменена функция за контрол от страна на кметовете и кметските наместници по села. В този случай наказателните постановления при установяване на нередности са от 1500 до 6000 лв.

– Вие и вашите колеги бяхте определени от кмета на Кюстендил, Петър Паунов, като героите на деня. Чувствате ли се герои?
– Не се чувстваме като герои, ние сме просто обикновени хора и гледаме да си свършим работата. Въпреки всичко благодаря за високата оценка към служителите на пожарната, която даде г-н Петър Паунов. Важното при нас е екипната работа – един човек няма как сам да се справи с такива стихийни бедствия. Ние действаме заедно, различните институции работим заедно и си помагаме и те откликват винаги на нашите искания и призиви – това са местната администрация, горските служители и доброволците.

– Какво казвате на колегите си, тръгвайки за поредния пожар?
– Първото, което им казвам, е пазете хората, но пазете и себе си, защото в такива тежки моменти хората разчитат само на нас!

– От 2015 г. оглавявате Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил. Това са 6 години, кой е като най-тежкият пожар за този период от време? Има ли тенденция към възход на пожарите?
– Може би пожарът в Долно село, защото той много бързо се разви и на много голяма територия. Лошото беше, че преди това всичките ни екипи бяха на терен и имаше общо 12 пожара тогава. 5 от тях бяха горски, а лошото беше, че бяха в различни територии на общините. Това беше по-сериозното и в същото време силният вятър навсякъде още повече разрастваше пламъците. Мога да кажа, че много тежки са пожарите в Рила планина, особено във високата, алпийската част. Там техника не може да достигне, а гасенето и всички действия се правят на ръка. Ходенето до пожара само е около два часа, правим в деретата заграждения, за да можем и малкото останала вода да уловим, която използваме с преносимите помпи.

– Вие сте преминал през всички нива на кариерно развитие, имате впечатления и за реакциите на хората. Благодарят ли, когато спасявате домовете им, живота им?
– Да, хората благодарят, но няма нужда от думи. Само като погледнете лицата им, очите им как са насълзени, няма нужда от такива думи дори, това ни стига на нас. Това е най-голямата ни награда, спасеният човешки живот.

– Вашият апел към хората в този така тежък сезон за вас и колегите ви в цялата страна?
– Продължава да е усложнена противопожарната обстановка. Призоваваме за повишена бдителност и отговорно поведение при боравене с открит огън. Призоваваме всички – подавайте сигнали при най-малкото съмнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *