Кой победи в лидерските битки на вота?

Кой победи в лидерските битки на вота?

Резултати от лидерските битки на парламентарния вот в някои от областните градове в страната бяха оповестени от „Маркет Линкс“ след приключването на изборния ден.

Според социолозите победител от надпреварата между водачите на листи в София Бойко Борисов (ГЕРБ) и Христо Иванов (ДБ) е премиерът с 21,8% срещу 19,1% спечелени гласове.

Във Варна печели здравният министър проф. Костадин Ангелов (24,8%), който мери сили с водача сред кандидат-депутатите от ИТН и лидер на партията Слави Трифонов (15,2%).

Проф. Ангелов бие кандидата на ИТН и във Велико Търново Андрей Чорбанов съотвено с 25,3% срещу 23,6%. Водачът на листата на ГЕРБ/СДС в Бургас Любен Дилов също печели битката между тези две партии в полза на коалицията, като за него са гласували 17,9% срещу 15,1% за кандидат на ИТН И. Вълчев.

Борисов пък записва втора лидерска победа на сметката си като водач на листата на ГЕРБ/СДС в Пловдив с 23,9% срещу Т. Йорданов, с когото също кръстосаха шпаги. За Йорданов са гласували 19% от избирателите.

Пред централата на ГЕРБ коментар за предварителните резултати от изборите направи водачът на листата на партията в Бургас Любен Дилов.

„В момента е една много весела ситуация, в която всички празнуват и се поздравяват и се обявяват за победители, трябва да си даваме сметка, че изборите струват 150 млн. лв. Ако има нови ще струват още 100 млн. лв. Тази година ще има и президентски“, коментира Дилов и каза, че трябва да се прави сметка дали държавата може да похарчи 350 млн. лв. за избори.

По думите му това са 14 спечелени избори от ГЕРБ и петите подред парламентарни. „Големият победител е всички българи, които излязоха да гласуват, въпреки стреса, коронавируса и времето. Те са големите герои и заслужат адмирации“, каза още Дилов.

„Най-щастливото нещо е, че е толкова много политически формации присъстат. Не вижам смисъл да се преговаря в момента, тези въпроси може да ги зададете на лидера на ГЕРБ“, каза още Дилов и благодари за трите префенреции от затвора в Бургас, което било единственото място, където „Има такъв народ“ бие ГЕРБ.

Седем партии влизат със сигурност в новия български парламент. Това показват финалните прогнозни резултати от екзитпол на социологическа агенция „Галъп“, оповестени в ефира на БНР.

Според тези данни неочаквано партията „Има такъв народ“ се очертава като втора политическа сила.

Коалицията ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори с 24,5 процента, „Има такъв народ“ е с 17 на сто, следват БСП – 16,8, „Демократична България“ – 10,6 на сто, ДПС – 10,4 процента.

Бариерата от 4 процента за влизане от парламента преодоляват още „Изправи се! Мутри вън!“ – 5,1 и ВМРО – 4,4 процента.

Под чертата остават „Българско национално обединение – БНО“ (2,3), „Възраждане“ (2,2), „Воля-НФСБ“ (2,2), „Републиканци за България“ (1,5) и „Атака“ (1,1 процента).

Според „Галъп“, на базата на тези данни ГЕРБ-СДС ще има 66 мандата, „Има такъв народ“ – 46, БСП – 45, „Демократична България“ – 29, ДПС – 28, „Изправи се! Мутри вън!“ – 14, и ВМРО – 12.

Според първите екзитполове най-силна от извънпарламентарните партии ще е „Възраждане“. Тя взима между 2,1 и 2,5% от гласовете. На предишните избори формацията на Костадин Костадинов, популярен с прозвището Копейкин, се представи по-неубедително и взе 1,8%.

„Републиканци за България“ на Цветан Цветанов също може да се вреди за субсидии. Според данните на „Алфа рисърч“ към момента тя е с 1,1%, според „Галъп“ – с 1,5%, а според Тренд“ – 1%. „Атака“ се люшка между 0,7 и 1,1 %, съответно, според „Алфа рисърч“ и „Галъп“. АБВ на Румен Петков (вероятно с помощта на Атанас Мангъров) също може да прескочи единия процент. 0,7% взима тази партия според „Алфа рисърч“, но 1% според „Галъп“.

Любопитно е, че бизнесменът с куп обвинения Васил Божков също може да вземе субсидии. Според „Тренд“ партията „Българско национално обединение“ (БНО), която ползва Божков на тези избори, получава цели 2,6%. Това обаче засега не се потвърждава. Истинската нова партия на Божков се казва „Гражданска платформа Българско лято“. Тя обаче не успя да участва от свое име заради късната й регистрация в съда. БНО се ръководи от рапъра Георги Георгиев-Готи. Той „дари“ изцяло листите си на Божков на тези избори. Любопитно е, ако БНО получи субсидии, как ще се делят парите. Тази вечер Васил Божков обяви, че не признава резултатите от изборите, които според него били откраднати.

„Воля и НФСБ“ е с между 2,1 и 2,9% според различните социологически агенции. На партиите от тази формация обаче няма да се полагат субсидии. Според закона коалициите не получават държавни средства, ако не преминат 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *