Кой е селският кмет с най-голямата заплата?

Кметът на Крушари Илхан Мюстеджеб взема по-висока заплата от градоначалниците на София, Пловдив и останалите големи градове у нас.

Това показва проверка на „Телеграф“ за възнагражденията на представителите на местната власт. По закон заплатата на кметовете се определя от съответния общински съвет, като не може да надхвърля тази на министър.

В началото на тази година старейшините на най-малката община в добричка област – Крушари, която има едва 3797 жители, решили да увеличат заплатата на кмета си от 3100 на 3720 лева. Така тя надхвърля тази на кмета на областния град Добрич Йордан Йорданов, която също беше увеличена – от 3200 на 3550 лева. Председателят на местния парламент пък получава 90% от кметската заплата и се разписва срещу 3195 лева.

Оказа се, че техният труд е оценен по-високо от този на управниците на повечето по-големи градове. Кметът на София Йорданка Фандъкова например се разписва срещу 2900 лева на месец. Малко повече взима пловдивският кмет Здравко Димитров, чиято заплата миналата година е определена на 3350 лева. Доста по-скромно е възнаграждението на градоначалника на Бургас Димитър Николов, който взема 1980 лева на месец.

Сравнително ниска е заплатата и на каращия трети мандат кмет на Стара Загора Живко Тодоров. Той взема 2300 лева и отблизо 4 години сумата не е актуализирана, въпреки че има възможност за „таван“ от 5000 лв., съобщи председателят на местния парламент Мария Динева. Самата тя има право на 90 процента от кметското възнаграждение, но тъй като се води на 6-часов работен ден, в крайна сметка се разписва на ведомостта срещу чистата сума от 1250 лв.

Заплатите на общинските съветници и това на председателя им обикновено са процент от кметските. Шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков например получава възнаграждение, равно на 80% от това на Йорданка Фандъкова, или 2320 лева. На самите общинари пък се плаща по 60% от заплатата на председателя им – т.е. по 1392 лева. Много от тях обаче си докарват допълнителни доходи от участието си в управителните органи на общински структури като Специализирания общински приватизационен фонд, Столичната агенция за инвестиции и гаранционния фонд за малки и средни предприятия в София.

Тези възнаграждения предизвикаха скандал преди дни между общинските съветници Методи Лалов от „Демократична България“ и Борис Бонев от „Спаси София“. Лалов обвини Бонев във Фейсбук, че за един час седмично работа в управлението на приватизационния фонд е взимал 4000 лева заплата, които впоследствие били намалени на 2000.

В Пловдив заплатата на председателя на Общинския съвет също се равнява на 80% от кметската – 2680 лева. На съветниците под тепетата пък се полага максимум 38 на сто от заплатата на председателя им – т.е. 1019 лева. Според правилника те имат право и на представителни разходи. Сумата по тях е до 40% от председателската заплата, или 1072 лева. Тези пари се използват от общинския съветник за организиране на приемни, срещи с избиратели, обучения, квалификации, закупуване на специализирана литература, консултации, експертизи и проучвания, представителни разходи и други дейности, свързани с работата му.

По различен начин се определя месечното възнаграждение на общинските съветници във Варна. То възлиза на 70% от средната брутна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие. Така общинарите в морската столица получават около 1100 лв. на месец. От тази сума обаче се приспадат пари при отсъствия от заседанията на комисии или на местния парламент. Ако съветник отсъства от заседание на комисия с над 20 минути, е глобяван със 100 лева, а от сесия на Общинския съвет – с 250 лева.

Санкциите се избягват единствено при представяне на болничен лист. 800 лева нето пък получават общинските съветници в Бургас. Според правилника за работа на местния парламент те нямат право да вземат допълнителни възнаграждения за участието си в комисии, бордове и надзорни съвети на общински фирми.

Общинските съветници във Велико Търново са сред малкото у нас, които не получават пари за труда си. За сметка на това кметът на старата столица е с една от най-големите заплати сред колегите му. Възнаграждението му се преизчислява на всеки три месеца, като се равнява на 70% от министерското. Така към настоящия момент градоначалникът инж. Даниел Панов взема около 4600 лева. Макар че търновските общински съветници не вземат заплати, такава се полага на председателя им. Тя възлиза на 90% от кметската, или 4160 лева. Заплатите на кметовете на кметства в общината са според броя на жителите – между 1390 и 1650 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *