Кой е бил в действителност Леонардо да Винчи

Кой е бил в действителност Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи, художникът на „Мона Лиза“ и символ на Ренесанса, е бил само наполовина италианец, тъй като майка му е била робиня от Кавказ, разкриха нови изследвания във вторник.

Дълго време се смяташе, че майката на да Винчи е тосканска селянка, но професорът от Неаполитанския университет Карло Веке, специалист по старите майстори, смята, че истината е по-различна.

Майката на Леонардо е била черкезка робиня, отведена от дома си в Кавказките планини, продадена и препродадена няколко пъти в Константинопол, след това във Венеция, преди да пристигне във Флоренция“, казва той пред АФП при представянето на нова книга.

В италианския град тя се запознава с младия нотариус Пиеро (Петър) да Винчи, „а синът им се казва Леонардо“.

Откритията на Веке, който е прекарал десетилетия в изучаване на да Винчи и куриране на негови творби, се основават на архивите на град Флоренция.

Те са залегнали в основата на нов роман – „Усмивката на Катерина, майката на Леонардо“ – и същевременно хвърлят нова светлина върху самия художник.

Всяко ново откритие за да Винчи се оспорва горещо от малкия свят на експертите, които го изучават, но Веке настоява, че доказателствата са налице.

Сред документите, които намира, е и един, написан от самия баща на да Винчи – юридически документ за еманципация на Катерина, „за да си върне свободата и човешкото си достойнство“.

Този документ е от 1452 г. – годината на раждане на да Винчи – и беше представен на пресконференция в централата на издателство Giunti във Флоренция във вторник.

Той е написан от „човека, който е обичал Катерина, когато тя е била още робиня, който ѝ е дал това дете на име Леонардо и (е) също така човекът, който е помогнал за нейното освобождаване“, каза Веке.

Твърдението му предлага радикална промяна на гледната точка към да Винчи, чиято майка, Катерина ди Мео Липи, се смята, че е била млада тосканска селянка, а не робиня.

Историците вече знаеха, че поради естеството на раждането си в село извън Флоренция, да Винчи е бил възпрепятстван да тръгне по стъпките на баща си, като се заеме с професия. Вместо това той започва кариерата си като чирак в ателието на флорентинския художник Верокио.

До 18-годишна възраст той става член на престижната гилдия на художниците, облича се в туники с цвят на рози и се гордее с дълга къдрава брада.

Веке смята, че трудният живот на майка му „емигрантка“ е оказал влияние върху творчеството на гениалния ѝ син.

„Катерина е оставила на Леонардо голямо наследство, със сигурност духа на свободата“, казва той, „който вдъхновява цялата му интелектуална научна работа“.

„Той не позволява на нищо да го спре“, казва Веке.

Някои може би смятат, че идеята, че това олицетворение на „ренесансовия човек“ е плод на такъв съюз, е твърде хубава, за да е истина.

Но Паоло Галуци, историк на да Винчи и член на престижната научна академия „Линчеи“ в Рим, казва, че тя е „най-убедителната“.

В разговор с АФП той изтъкна качеството на документите, открити от неговия колега, като добави, че „трябва да остане минимално съмнение, защото не можем да направим ДНК тест“.

Галуци заяви, че също не е изненадан.

Периодът, в който е роден да Винчи, бележи „началото на модерността, обмена между хората, културите и цивилизациите, които раждат съвременния свят“, каза той.

Освен че е бил незаконен, да Винчи е бил и левичар по време, когато това се е смятало за проклятие от дявола.

Смята се, че да Винчи е бил и гей по времето, когато хомосексуалистите, живеещи във Флоренция, са можели да бъдат погребани живи.

Когато е само на 24 години, полиматът и трима негови приятели са обвинени в хомосексуални отношения. За щастие делото е прекратено.

Именно подвизите му с четката го превръщат в легендарна личност. Освен „Мона Лиза“, сред другите му творби е и прочутата картина „Тайната вечеря“ – изображение на последната трапеза на Исус Христос с учениците му преди разпъването му на кръст. А „Витрувианският човек“ на да Винчи – рисунка на гол мъж в две наложени една върху друга позиции – се смята за един от най-емблематичните образи на западната цивилизация.

Но по време на живота си да Винчи вероятно е бил по-известен с постиженията си в областта на строителното инженерство, музиката, архитектурата, скулптурата и военните машини.

Известен е с това, че проектира версии на самолети и хеликоптери векове преди първия полет с двигател.

А дисекциите му на човешки трупове по време, когато тази практика е била табу, хвърлят нова светлина върху мускулите и нервната система.

Сред анатомичните му открития е зрителният нерв, който свързва окото с мозъка.

След смъртта си той оставя записките си на младия си ученик Франческо Мелци. След това синът на Мелци наследява записките и ги изоставя в тавански шкаф.

Те остават неизвестни и непубликувани до 200 години след смъртта на да Винчи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *