Ковид-отделенията на МБАЛ-Благоевград са пълни, болни са цели семейства – от баба до внуче

Отива ли си третата вълна на коронавируса? Според инспекторите от РЗИ – Благоевград има тенденция към постепенно намаляване на новозаразените с Ковид-19 в Пиринско, които за миналото денонощие бяха 127. Най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая, както и единични случаи в цялата област.

Независимо от лекото понижаване на разпространението на британския вариант, картината в болниците остава непроменена, тъй като ковидните отделения са пълни. В МБАЛ – Благоевград свободни легла почти няма, вчера например имаше само две в отделението „Уши, нос, гърло“. На болнично лечение са цели семейства, и то от 3 поколения – от бабата до внучето, предава в. „Струма“.

„Разболее ли се един човек в семейството, всички след него се разболяват и развиват пневмонии”, споделят лекари. Това е съществената разлика между втората и третата вълна, действително британският вариант се оказа изключително заразен. Симптоматиката е сходна, но много по-бързо вирусът поразява белите дробове и причинява пневмонии без разлика на възрастта.

Добрата новина е, че болшинството от младите пациенти успяват да преборят болестта за 7-10 дни. Личните лекари се надяват през следващите седмици да се увеличи доставката на американските РНК ваксини, за да може повече от пациентите им по списък да се имунизират.

Към момента ваксинираните в Благоевградска област са около 18 000 души, информира д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ – Благоевград. А това е твърде далеч от минималния праг за постигане на колективен имунитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *