Кмет дари заплата си за създаването на българската ваксина

Кмет дари заплата си за създаването на българската ваксина

Кметът на Ямбол Валентин Ревански дари месечната си заплата от 2300 лева за създаването на българска ваксина срещу COVID-19, съобщиха от общината. Средствата са преведени по сметката на Института по микробиология към БАН, който разработва ваксината и набира финансова подкрепа за предклиничните експерименти на прототипа на БГ-ваксината.

„Българските учени са доказали своя значителен принос към световната наука, както в миналото, така и днес. Финансовият ресурс, с който разполагат за разработката си сега, не е достатъчен“, заяви кметът.

Дарителската кампания бе обявена в сайта на Института по микробиология в края на миналия месец. Там се съобщава, че от май 2020 г. екип от лабораторията за експериментална имунология към института, съвместно с екипи от Медицинския университет в София и The Department of Chemistry – University College London разработват прототип на епитопна нанокапсулирана ваксина срещу SARS-CoV-2. Проектът е финансиран от френския институт “Пастьор”. Но осигурените 70 хил. евро са предназначени и ще стигнат за научните експерименти, доказващи ефективност и принцип на действие в лабораторни условия, пише Труд.

От Института по микробиология към БАН заявяват, че следващите етапи в работата им са свързани с много по-сериозна група изследвания, за които са необходими още средства. Осигуряването им е нужно за обстойно изследване на вече конструираната ваксина и за предоставянето на прототип, който може да бъде произвеждан, твърдят още от института.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *