Кмет дари заплата си за създаването на българската ваксина

Кметът на Ямбол Валентин Ревански дари месечната си заплата от 2300 лева за създаването на българска ваксина срещу COVID-19, съобщиха от общината. Средствата са преведени по сметката на Института по микробиология към БАН, който разработва ваксината и набира финансова подкрепа за предклиничните експерименти на прототипа на БГ-ваксината.

„Българските учени са доказали своя значителен принос към световната наука, както в миналото, така и днес. Финансовият ресурс, с който разполагат за разработката си сега, не е достатъчен“, заяви кметът.

Дарителската кампания бе обявена в сайта на Института по микробиология в края на миналия месец. Там се съобщава, че от май 2020 г. екип от лабораторията за експериментална имунология към института, съвместно с екипи от Медицинския университет в София и The Department of Chemistry – University College London разработват прототип на епитопна нанокапсулирана ваксина срещу SARS-CoV-2. Проектът е финансиран от френския институт “Пастьор”. Но осигурените 70 хил. евро са предназначени и ще стигнат за научните експерименти, доказващи ефективност и принцип на действие в лабораторни условия, пише Труд.

От Института по микробиология към БАН заявяват, че следващите етапи в работата им са свързани с много по-сериозна група изследвания, за които са необходими още средства. Осигуряването им е нужно за обстойно изследване на вече конструираната ваксина и за предоставянето на прототип, който може да бъде произвеждан, твърдят още от института.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *