Кметът на Петрич Димитър Бръчков: Пораженията от потопа са огромни

Кметът на Петрич Димитър Бръчков: Пораженията от потопа са огромни

Кметът на Петрич Димитър Бръчков удължи бедственото положение в общината със заповед от вчера. Това обяви градоначалникът на вчерашното заседание на ОбС – Петрич, на което запозна общинските съветници със ситуацията след пороя и наводненията, които връхлетяха общината на 11 и 12 декември. 160 л./кв.м са се излели при проливните валежи, реките Струма и Струмешница и Луда Мара имат разливи, в резултат на което е разрушена общинска инфраструктура.

Пораженията са огромни, има отнесени улици, диги, сгради, залети са земеделски земи, издавени са животни, компрометирани са водопроводи, но засега няма опасност от воден режим, увери кметът в отговор на отправено питане от страна на общинската съветничка от ГЕРБ Светла Данаилова. Продължават аварийно-възстановителните и укрепителни дейности по участъците от общинската пътна мрежа и улиците в населени места, все още се почиства новият път от черквата „Света Петка“ до с. Беласица, извършват се укрепителни дейности.

Пътят до хижа „Беласица остава затворен поради падналото свлачище, като кметът отправи предупреждение да не се ходи в района тъй като е опасен. Той поясни, че начинът за компенсация на пострадалите физически и юридически лица предстои да се изясни от Комисията по бедствия и аварии, към която е отправено запитване.

Очаква се и подкрепа от държавата към общината за щетите вследствие на природното бедствие, които не са изчислени, но вероятно възлизат на милиони лева. Общинският съветник от БСП Димитър Капитанов взе думата, за да отправи критики към кмета на с. Коларово относно изрязани дървета, шадравана, премахнатата детска площадка, занемарения и разбит пенсионерски клуб и др. действия или бездействия. Капитанов определи работата на селския кмет като „свободни съчинения“ и не пропусна да припомни, че той е бил 16 г управник на Коларово, което всъщност било неговата партия.

След отправените питания и отговори и внесените извънредни точки, председателят на ОбС – Петрич Георги Тренчев обяви, че е сформирана нова група общински съветници с името „Има такъв народ“. Председател на групата е Ангел Танев и членове Никола Попов и Йордан Каракашев. След това се пристъпи към гласуване на дневния ред, но заради проблеми с интернета се стигна до гласуване с ръка, след това заседанието бе изцяло прекъснато и дадена пауза, докато се оправи мрежата.

След като проблемът бе отстранен, общинските съветници гласуваха предложението на зам. кмета Борислав Коларов да бъде упълномощен кметът Димитър Бръчков да сключи анекс за удължаване срока за погасяване на кредит относно енергийна ефективност на 5 жилищни сгради, по които има одобрена 100 % безвъзмездна помощ на ЕС, но разходите все още не се верифицирани от управляващия орган. Общинските съветници одобриха предложението на кмета Димитър Бръчков за изменения в Наредбата за символиката и отличията на община Петрич, с които отпаднаха ограничението за номинации на почетни граждани, които досега бяха само по 1 на година .

Съветниците увеличиха годишната такса за паркомясто извън „синя зона” от 500 на 600 лв. Билетът за индивидуално посещение на исторически обекти в общината бе завишен от 2 на 5 лв., а комбинираният билет от 8 на 10 лв. Общинските съветници приеха и въвеждането на нова такса от 50 лв. за предварително третиране на строителни отпадъци в компостиращата инсталация и одобриха разходване до 15 000 лв. от натрупаните средства при депониране на отпадъци за строителство на фундамент за кантар, както и средства за закупуване на 6 броя стоманени контейнери за строителни отпадъци. Общинските съветници гласуваха и еднократни помощи за болни и социално слаби жители на Петрич, сред които е 17- годишен ученик от града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *