Кметове, крупен приватизатор и дребни бизнесмени глобени за замърсяване на околната среда

Кметове, крупен приватизатор и дребни бизнесмени глобени за замърсяване на околната среда

Текуща месечна санкция в размер на 34 лева, считано от март, наложи РИОСВ на кмета на община Благоевград Румен Томов за заустване на отпадъчни води от Регионалната система за управление на отпадъците при неспазване на индивидуалните емисионни ограничения на азот и хлориди, пише в. „Струма“. Макар и малка по размер, наложената санкция води поне до края на годината до ежемесечни проверки на депото и ако опасните вещества продължават да са извън нормите – до акт за административно нарушение, по което санкциите са вече в хиляди левове.

С месечна санкция се отърва и „Албир” ООД на Любка Салмова, която има цех за пелети в петричкото с. Беласица. Тя ще плаща по 81 лв. на месец за констатирани наднормени замърсявания на атмосферния въздух с прахообразни вещества. Предишната й санкция от 40,77 лв. бе отменена, след като проверка на РИОСВ констатирала, че дамата не предприема никакви мерки за намаляване на замърсяването.

Отново в Петрич проверяващи влязоха на площадката на „В и ВГД Оранжерии Петрич“ ООД, за където бил получен сигнал за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, получени от Италия. При извършените 2 проверки действително е констатирано наличие на 30 чувала с текстилни изрезки, за наличието на които е сигнализирано и МВР. За момента Велин Георгиев – управител на дружеството, чийто предмет на дейност е оранжерийно производство, е с предписание да предаде отпадъците на специализирани за унищожаването им фирми.

Пприпомняме, че „В и ВГД Оранжерии Петрич“ ООД е наследник на държавните оранжерии и е собственик на „Топлофикация Петрич” ЕАД. Името на Велин Георгиев нашумя около фалита на КТБ и бягството на банкера Цветан Василев. Тогава стана ясно, че той е бивш собственик на „Агро Ин 2001” – дружество, което купи имоти на банкера в кв. Бояна и на морето, а „В и ВГД Оранжерии Петрич“ ООД се появи в разсекретените списъци на КТБ като длъжник с 41,219 млн. лв. Към 16 февруари 2017 г. непогасеното задължение вече възлизаше на 54 857 060 лв.

Акт за неспазване изискванията за провеждане на емисионен контрол – собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества, отнесе и другото му дружество – „Топлофикация Петрич“ ЕАД.

Петричкият урожай на РИОСВ – Благоевград в първите седмици на тази година стигна и до ЕТ „Красимира Костова-Мира“, която получи акт за превърнато пасище в трайни насаждения, и то в района на защитена зона Рупите.

С наказателни постановления за нерегламентирани сметища са и двама кметове – градоначалниците на Якоруда Нуредин Кафелов и на Хаджидимово Людмил Терзиев са глобени с по 3000 лв. за непредприети мерки да не се изхвърлят боклуци извън регламентираните за това места.

Хърсовската „Винарска изба Вила Мелник“ ООД на Никола и Любка Зикатанови е с наказателно постановление за 2000 лв. заради липса на досие на хладилното и климатично оборудване на винарната.

Сигнали на зеления телефон на РИОСВ разкриха 2 незаконни сметища в района на хаджидимовското с. Беслен и самоделна печка, в която собственикът на благоевградската фирма „Креативе“ ЕООД Александър Куков изгарял отпадъци от мебелите, които прави в двора на бившата база на Строителни войски. Пак там е открита и незаконна площадка за разкомплектоване на излезли от употреба моторни превозни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *