Кирил Петков: Румен Радев няма своя квота в кабинета

Кирил Петков: Румен Радев няма своя квота в кабинета

Реалността изглежда добре, не защото е добра ситуацията. Има една приемственост от служебния кабинет към новия. Предишният министър-председател сега е част от новия кабинет, мога да се обърна към него за помощ. Това заяви премиерът Кирил Петков в предаването „Панорама“.

Той коментира наложения мораториум върху цените на тока.

„Не е нормално, в деня, в който се гласува новото правителство, да има скок на цените. Това за мен не беше добър знак. Правилната стъпка беше мораториум. Преди клиентът да плаща високи цени, ние трябва да сме си написали домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, и едновременно с това да казваме – ами понеже цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния потребител. Мораториумът даде глътка въздух, за да направим анализ. Той беше предложен от ГЕРБ, но с грешна дата. Може една-две седмици да има игрички, но моите експерти ще ги спрат. Може да се окаже, че трябва да се вдигат цените. След като имаме договор за по-евтин азерски газ, защо не го използваме? Да видим как тази по-ниска цена би рефлектирала на цената на парното“.

„Следващото, което ще направим, е да ревизираме обществените поръчки. Когато има аварии, общините започват да правят обществени поръчки без конкурс. Така изтичат пари. Искам да видя, че парите на българските данъкоплатци се харчат, сякаш се харчат собствените ни пари“, заяви премиерът.

„Приоритет номер едно е да дадем достъп на хората, но приоритет номер две е да видим, как тези пари, които ще дадат този достъп, ще бъдат похарчени“, каза Петков. Премиерът заяви, че до този момент в коалицията няма пробойни и търкания, а проблемът е в първоначално сгрешената дата на мораториума.

„Нашата коалиция има опитни хора в парламента, има и по-неопитни, но всичките са с правилната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да могат да минават такива игрички и машинации, но тези хора са умни и ще се научат. Оттук нататък с тази правилна мотивация аз вярвам, че коалицията ще взима правилните решения.

Зеленият сертификат е тема, предизвикваща спорове между самите коалиционни партньори. По думите на Кирил Петков силната страна на коалицията е, че няма единомислие по всички въпроси. Това от своя страна дава възможност да се чуят повече аргументи.

„Реших, като министър-председател, все пак да покажа лидерство и МС, както вече знаете, има заповед от мен, че зеленият сертификат е задължителен. Дали това ще стане във всички министерства много бързо, не е задължително да го имаме в следващите два дни. Ако имаме добър успех, числя, че всеки един от министрите би използвал този пилотен резултат да го внедри в своите министерства.

Петков категорично заяви, че президентът Румен Радев няма нито своя квота, нито свои роли в кабинета:

„Още като министър, когато бях в неговия служебен кабинет, аз неведнъж се похвалих, че никога не получих обаждане от него, дори когато бях назначен в служебния кабинет. От тази гледна точка аз много уважавам президента Радев в начина, по който сме работили, но той по никакъв начин нито е изисквал, нито сме комуникирали за някакви кадри, хора“.

Той коментира отношенията ни със Северна Македония. „Трябва да имаме добросъседство с Македония. Иска ми се македонските и българските бизнеси да работят заедно, да имаме общ културен календар, да имаме директни маршрути“.

Попитан дали е правилно решението на прокуратурата да не се занимава с казуса с неговото гражданство, Петков отговори: „Приемам решението на прокуратурата, че това, което съм направил, не е престъпление. Не бих искал решението на обвинението да е взето от моята нова позиция. Според мен трябва да бъда глобен, а не с мен да се занимава прокуратурата“.

Оставката на главния прокурор до голяма степен зависи от състава на Висшия съдебен съвет, каза Кирил Петков. Вторият приоритет са промени в КПКОНПИ.

„Дори да успеем да кажем г-н Гешев да си даде оставката, както всички ние го призоваваме, ако ВСС не се е сменил и няма други нива на атестация кой да бъде следващия главен прокурор, ние сме заменили един човек с друг. Надявам се, че ище успеем да направим възможността КПКОНПИ наистина да разследва всякакви престъпления, свързани с корупцията, което да даде още една възможност за постигане на тези цели, които сме говорили“, заяви той.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *