Кварталните кръчми вдигнаха двойно цените на манджата

Доскоро малките скромни квартални ресторантчета поддържаха сравнително прилични цени и бяха по джоба на средния данъкоплатец. Гостилниците, особено тези в центъра на София, работят на пълни обороти, най-вече по обяд, когато разчитат на посещенията на работещите по офисите.

От скоро обаче, и тези заведения вдигнаха драстично цените, въпреки че не могат да се похвалят с високо качество на храната, а повечето са и на самообслужване, което им спестява сериозни разходи.

Сега обаче, храната поскъпна с над 20%, като едно обедно меню от 7-8 лева сега вече струва до 15 лева. Офертата обичайно включва супа, основно и някакъв скромен десерт, като мляко с ориз, суха паста или крем.

Супа под 5-6 лева няма как да се намери, а в по-претенциозните места върви и по над 8 до 10 лева, възмущават се потребителите.

Основно ястие, дори без месо, не пада под 7,50 лева, а тези с мръвка вървят над 8 до 10 лева.

Посетителите на този тип заведения недоумяват на какво отгоре се качват цените, при положение, че повечето от заведенията са неугледни, някои дори със съмнителна хигиена, сервитьори няма, а храната в никакъв случай не е приготвена от висок клас готвачи и предимно по рецептурници от соца.

Гостилниците се оказаха много изобретателни, изхитриха се и избиват и с цената на дребните добавки, както и с прибори, кутии и филии хляб. Една филийка хляб и в най-долната кръчма върви по 40 стотинки, при положение, че цял хляб в магазина е малко над 2 лева.

Кутийките, в които се сипва храната, вместо да са безплатни, вървят също по 30-40 стотинки, а отскоро и долнопробните, чупещи се пластмасови лъжици и вилици вървят по 20-30 стотинки, нищо, че доскоро бяха безплатни.

Гарнитурите стават все по-скъпи и не се учудвайте ако за няколко картофа, лъжичка ориз или салатка ви искат по 3 лева. Една люта чушка е около левче, а ако вземете и най-бедната салатка за гарнитура, това оскъпява с поне с 2 лева порцията.

„Нелепо е кварталните гостилници да си позволяват такова поскъпване, при положение, че нито са вдигнали качеството на обслужване, нито храната е станала по-качествена, гневни са посетителите.

Злоупотребите с порциите пък са на линия – често в супите с месо трудно се намира месо, а основните са наблъскани предимно с картофи или някакъв евтин зеленчук. Салатите пък представляват само накълцани марули, или пък евтин домат с лук, което показва, че никой не си е правил много труд да скалъпи нещо по-свястно.

Търговците са се изхвърлили и с цената на кафето в малките ресторантчета, която не отстъпва на скъпите кръчми. Ня някои места цифрата е скочила до 3-4 лева, а ободрителната напитка от първа глътка дава да се разбере, че пиете долнопробно кафе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *