Новините

Качулев: Дефицитът на лекарства в аптеките продължава, хора умряха заради липса на хепарин

Продължава дефицитът на лекарства в аптечната мрежа. Трудно и почти невъзможно е да се намери медикаментът хепарин за разреждане на кръвта, който се предписва и при лечението на Ковид-19, алармира председателят на Сдружението на фармацевтите в Пиринско Константин Качулев.

„Изискват се големи връзки, дори и за мен, за да намеря лекарството по молба на близки. Знам за няколко човека, които загубиха живота си, тъй като техните роднини не успяха да намерят хепарин. Тази недопустима ситуация е от 3-4 месеца и не се промени дори и в пика на петата коронавирусна вълна.

За съжаление това се случва, когато начело на Изпълнителната агенция по лекарствата и на здравното министерство са наши колеги фармацевти. Нали има електронна система СЕСПА, която е нещо като „биг брадър“, тъй като разполага с информация за наличността на лекарствата във всеки момент? Защо не се реагира?”, попита Константин Качулев, който вчера имаше професионален празник – 15 години от признаването със закон на фармацевтите като съсловна организация.

Той възнамерява през следващите две седмици да започне поредица от срещи с благоевградските депутати от всички парламентарни групи, за да ги запознае от първо лице с проблемите на фармацевтите, като едно от исканията, които ще постави, е за законодателна инициатива за намаляване на ДДС на лекарствата, като ставката в България е една от най-високите в ЕС, пише „Струма“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *