Кандидатите за саниране ще си плащат проектирането

Кандидатите за саниране ще си плащат проектирането

Важни за общините теми обсъди министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщиха от строителното министерство.

Акцентът на срещата е бил за продължаването на програмата за енергийна ефективност със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Пред представителите на сдружението Комитова е потвърдила категоричната си позиция, че санирането не трябва да спира. Основната идея е да бъде проведена разяснителна кампания, с която да се подготвят бъдещите бенефициенти. Очакването е към края на годината проектите да са готови и да чакат финансиране от Брюксел.

Арх. Георги Коларов – съветник на регионалния министър, е коментирал, че европейските изисквания сега са за устойчиви инвестиции. Затова проектът е за енергийна ефективност на жилищния и нежилищния сграден фонд, предвид че тя е най-важен принцип за устойчивост. Където е възможно, ще се търсят решения като възобновяеми енергийни или хидротермални източници. Всичко ще бъде подчинено на процедура по „зелени“ обществени поръчки. По този начин се дава начало на трансформирането на строителния бранш в устойчив.

Обсъждат се варианти за самоучастие на собственици на жилищни сгради, като се предвижда то да бъде основно за изготвянето на проектите, е станало ясно на срещата. Зам.-министър Валентина Върбева е коментирала, че включването на самоучастие от страна на собствениците на жилища ще даде възможност да се обнови много по-голяма част от сградния фонд в страната.

Предстои работата по подготовката на проектите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за включване в Плана да бъде финализирана до началото на следващата седмица. Предвижда се до месец да има насоки към общините, които ще запазят ролята си при приоритизирането на обектите, и ще бъдат формулирани критерии. Целта е през следващите 5-6 месеца да бъдат подготвени реални обекти за изпълнение.

С общинарите Комитова е обсъдила и последната промяна в Закона за устройство на територията, според която разрешение за строеж се издава само при приложен подробен устройствен план по отношение на регулацията. Регионалният министър е обявила, че възнамерява след края на мандата на правителството да излезе с предложение до следващото Народно събрание този текст да отпадне. Арх. Комитова е коментирала също, че ще направи подобно предложение и по отношение на разпоредбите за паспортизация на сградите. Тя е напомнила, че и досега в инвестиционния процес има изискване обследване да се извършва за обекти, по които ще се изпълняват ремонтни дейности.

Възложен е одит и ще се опитаме да подобрим взаимоотношенията между МРРБ и общините във връзка с изпълнението на проекти с европейско финансиране, е казала министърът по отношение на въпроса с финансовите корекции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *