Канада е най-привлекателната страна за трудова миграция

Почти една четвърт от трудовите мигранти в света избират да се преместят в Канада за работа. Респондентите също така намират САЩ, Австралия и Германия като привлекателни страни за работа, според съвместно проучване на BCG и „The Network“ „Анализ на глобалния пазар на таланти – физически и виртуален“.

„Канада се превърна в най-привлекателната страна за работниците мигранти, изпреварвайки САЩ“, се казва в изследването. Според него страната е избрана от 24% от анкетираните.

В подобни проучвания през 2014 и 2018 г. Канада се класира на трето място по популярност сред трудовите мигранти, а на първо място – традиционно САЩ. През 2020 г. САЩ стават втората най-привлекателна държава, като 20% от анкетираните са я посочили, а също толкова предпочитат Австралия. Около 19% биха се преместили да работят в Германия, по 14% във Великобритания или Япония.

Само половината от анкетираните са готови да се преместят в друга държава в името на работата, което е значително по-малко от показателите от 2014 г. (64%) и 2018 г. (57%). “От почти 17 хиляди респонденти 47% изразяват готовност да напуснат работа. През 2014 и 2018 г. това е съответно 45 и 46%”, се казва в изследването. В същото време участниците в проучването от всички страни показват по-малко желание да емигрират в името на работата, заключават авторите.

“Въпреки че все по-малко респонденти са готови да емигрират в друга държава, те са ентусиазирани да работят за чужда компания, докато остават вкъщи. 57% от анкетираните заявяват, че предпочитат дистанционна работа в чужда компания и сред тази група САЩ отново излизат на първо място, измествайки Канада”, казват експерти, уточнявайки, че именно ИТ и цифровите технологии са особено отворени за виртуално наемане.

Проучването е проведено в 190 страни сред 209 хиляди участници на възраст от 20 до 40 години средно през октомври – декември 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *