Калканът ни мигрира по шосе в Гърция и Турция

Голяма част от уловения по Северното ни Черноморие калкан се продава в южните ни съседки Гърция и Турция. В момента рибари вадят най-вкусния и дебел калкан, малко преди да влезе в сила забраната за улова му в средата на април.

Заради затворените заведения и традиционно високата цена на деликатесната риба обаче тя не може да се реализира у нас. Килограм калкан на борсата се продава за минимум 20-25 лева, а по магазините по морето стига и 30 лв. Голяма част от улова купуват румънски търговци, които след това я продават на рибната борса в Кавала, както и в Турция. Там черноморският калкан е високо ценен, смята се за една от най-вкусните риби. Част от пресния калкан тръгва и към София. В специализирани магазини в столицата деликатесната риба се продава по 35 лева за килограм, показва проверка на „Телеграф“.

Сега се формира хайверът на краля на черноморските диви риби и той става дебел, сочен и е най-вкусен. След като хвърли хайвера си близо до бреговете, изтънява и губи от качествата си. Направо се превръща в кожа и копчета, разказа председателят на Рибарско сдружение в Балчик Росен Димов.

Мекото време дава надежди за добър улов от калкан и на варненските рибари. При около 7 градуса калканът започва да се ориентира към брега. Затова мераклиите търсят най-добрите места не само край Варна, а и в района северно от морската столица. На рибната борса във Варна цената на деликатесната риба е от 25-30 лева. За калкан се хвърля на осолена риба, както и за писия, която е по-реалистична опция в настоящия момент, споделят рибари.

Сезонът за улов на писията е от края на февруари до края на март. При настоящите метеорологични условия рибата кълве яко убеждават ни въдичари. Под Аспарухов мост се вадят екземпляри по над килограм. Слуката се появи и в канала към Варненското езеро. На пазара цената на писията е 12 лева за килограм. Запалени рибари съобщават за добра слука и в района на Златни пясъци, и на плажа Иракли край Бяла, където вадят вече и отделни екземпляри карагьоз, макар че за него все още е рано. Карагьозът се хваща обикновено след 15 март, но на мрежи, като гарантирано излиза в околностите на река Камчия.

На чепаре кълве след средата на юни. Пазарната му цена в момента е 8-10 лева за килограм. Навсякъде за любителите рибари излизат попчета, които във Варненския край са по-известни с гагаузкото си име кая. Успешен е уловът им някъде от средата на март при температури на водата 8-10 градуса. Лови се успешно през цялата година (без зимата, когато се крие по дупките). Рибарите вярват, че най-подходящото време да започне риболовът на попчета, е когато цъфне люлякът. На рибната борса може да се купи за 4-5 лева. Идването на иларията и сафрида са знакови за рибарите, но трябва да се чака средата на април или май. Стигне ли морската вода температура 15 градуса, той пристига от Босфора. С това меко време обаче може да дойде по-рано, коментират старите морски вълци.

Размерът му намаля двойно за 20 години

До седмица ще влезе в сила забрана за улов на калкан, но на практика ловенето му продължава нелегално и след това, алармират рибари. Те обясниха, че под формата на тралене на дъното за рапани в тралите попадат и калкани. Така всъщност уловът е двоен. Това е и една от причините деликатесната риба в последните години да не може да достигне размерите, които е имала отпреди десетина години. Рибарите обясниха, че вкусният калкан е от 4 кг нагоре. В началото на XXI век средни лодки са хващали до 17 кг парчето, а преди две или три години са достигали едва седем кила. Траленето унищожава храната на калкана, от една страна. От друга, не дава възможност на новоизлюпените калканчета да достигнат тлъстите и големи размери.

Затворените заведения свалиха цената на рибата

Прясната риба в търговската мрежа поевтиня заради затворените заведения. Прави впечатление, че цената на рибата от рибари и матрапази сега е една и съща, докато досега винаги матрапазите са били по средата в ценообразуването, между рибари и търговци. Причината е в ниската цена на рибата, коментират рибари. Заради затворените заведения в крайморската част търсене почти няма и затова цената на рибата падна. Ако времето се задържи топло, през април се очаква да се появят пасажите сафрид, до края на април ще има и карагьоз. В момента се предлага пресен сафрид на цена от 7.50 лева, но той е гръцки, категорични са рибарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *