Как се отразяват големите летни жеги на автомобила ни

Температурите удариха стойности доста над 40 градуса на много места в страната. В Югозападна България беше извънредно горещо. А на ГКПП „Кулата” се образува поредната километрична опашка за влизане в Гърция. В горещото време най-рисково за автомобилите ни е внезапното покачване в температурата на двигателя. Често шофьорите неглижират охладителната течност, като или забравят да я проверяват, или използват течност с лошо качество, а в други случаи вместо антифриз доливат чиста вода, пише nova.bg.

„И двигателят буквално прегрява за една минута. Прегрее ли един двигател, общо взето го очаква един много скъп ремонт, а по някой път не е възможно да се ремонтира, буквално трябва да се подмени. Попадайки в задръстване, много често – например в тапите на магистралите, виждате коли отстрани, избутани в аварийната лента с отворени капаци, съответно когато стане проблем, тогава изведнъж хората се сещат, че има нещо, което се нарича охладителна система”, заяви Александър Бъчваров, собственик на автосервиз.

За охладителната система почти винаги забравя и Виктор, който в горещия следобед пътува за Банско. „Досега не е загрявала. Антифризът не го проверявам, но течност за спирачки проверявам. Масло, течност за спирачки, гуми, основните неща”, споделя Виктор.

„Задължително трябва да се гледа срокът на гумите, ако има напукано, ако гумите не са в добро състояние – те трябва да се подменят, колкото и скъпо да е това, защото от това ви зависи животът”, категоричен е Бъчваров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *