Как можем електронно да си запазим час за ваксинация

Как можем електронно да си запазим час за ваксинация

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на „Информационно обслужване“ демонстрираха пред медиите електронния регистър за ваксинация. За изготвянето на електронен регистър за желаещите да се ваксинират здравният министър съобщи още през януари.

Това, което сме започнали да работим като проект, заедно с „Информационно обслужване“, е да създадем електронен регистър, в който всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, да има възможност да избира дали да се ваксинира от личен лекар или лечебно заведение, заяви през януари пред колегите си от Министерския съвет професор Ангелов.

Той тогава постави прогнозен срок – края на февруари или началото на март за изработването на регистъра. Целта му е да се улесни логистиката при процеса по ваксиниране.

,,Първо се попълват личните данни, а като стъпка втора е предпочитаният тип ваксина. Ако има сгрешено ЕГН, то регистрация не може да се направи. Втората стъпка, за да може от една страна всеки гражданин да си избере вида на ваксината, даваме възможност всеки да избере вида на ваксината. Това е свързано само с желание“, коментираха при представянето на програмата.

Регистрация ще отнема между две и три минути. Самата система за резервиране ще започне да работи в 17 часа днес, като тя е само за ваксинационните центрове и няма да обхваща личните лекари.

Авторите на софтуера подчертаха, че всички граждани ще получат служебна регистрация в системата след първата игла. Те поясниха още, че 24 часа преди датата на ваксинацията ще получим SMS, който да ни напомни, че имаме записан час. Също така всеки гражданин ще може да изтегли от системата формуляр за т.нар. информирано съгласие, който да го попълни вкъщи, за да се спести време на лекарите.

,,Идеята на електронния регистър е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове. Когато е запазен час, това не е окончателно и задължително. Има възможност да се откаже този час и да се запише нов. Ако си запишете втори час, автоматично се освобождава първият. Нашата идея бе да стартираме масовата ваксинация в началото на март. Всичко вървеше по план и до началото на месец март трябваше да приклюючи ваксинирането на планираните фази. Доставките не бяха изпълнени в срок. Дори днес има случай на непредвидимост в организацията – лечебно заведение в София, което трябва да ваксинира 94 човека от секционни комисии, до 14.00 часа се бяха явили само 46 от тях. Това отваря един голям въпрос – какво се случва с приготвените за тези хора ваксини. Затова сме дали няколко варианта на РЗИ – да се търсят следващите по ред представители на секционните тази ситуация. Идеята на системата е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове“, коментира от своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В началото, когато стартира разговорът за ваксинирането, говорихме първо с общопрактикуващите лекари. Колегите имаха много въпроси. Наш ангажимент беше да дадем отговор на тези въпроси. Докато се случваше този процес, вече имахме ваксини и трябваше да стартираме ваксинацията. В хода ѝ стигнахме до момент, в който хората идваха за ваксиниране по ваксинационния план и дойде моментът, в който не идваха в указаното време. Трябваше да вземем решение какво да правим с фазите ваксини. Опитахме се да въведем ред, да коригираме и управляваме процеса с наплива към лечебните заведения, добави той.

,,В момента пристигат сигнали в Министерството на здравеопазването, които показват, че в някои от местата в страната от флакон на „АстраЗенека“ се вадят по 11 дози. Спринцовките са с минимален мъртъв обем. Много зависи и от работата на хората, които изтеглят ваксините. Ако се стигне дотам, ще имаме предвид и това“, уточни Ангелов.

Министър Ангелов поясни, че системата дава възможност на опашки да не чакат хора, които няма да бъдат ваксинирани.

,,Ако има недостиг на ваксина, имаме възможност да информираме хората по телефона, без да отидат във ваксинационния център, да чакат и да няма ваксина, идеята е ние да сме активната страна в тази посока“, обясни министърът и допълни, че цялата система е с цел улесняване на хората.

По думите му в момента тече ваксинирането на хора от фази 3 и 4, които може би ще приключат през следващата седмица.

Тогава влизаме в първата част на масовата ваксинация, където са хората над 60 г. До момента са ваксинирани 240 хил., 107 хил. от тях са ваксинираните над 60 г., поясни министър Ангелов.

,,Много трудно може да се противодейства на неразумните постъпки – много хора заявяват, че ще се ваксинират и после се отказват. Хората са изключително богати в мислите и действията си и трудно можем за всеки човек да предположим какво би направил. Ще се опитаме навсякъде да има възможности за компенсация и да викаме тези, които са извън записалите се, но ще става все по-трудно“, допълни здравният министър.

Възможността за запазване на час ще е най-рано на 11 март в 8.00 часа сутринта. Всеки ще може да си избере час за периода от 11 до 25 март. На страницата на Националната здравна информационна система ще има бутон, който ще отвежда до системата за ваксиниране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *