Как да хванем навреме рака на щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна (с вътрешна секреция) жлеза с тегло 20-25 грама при възрастните. Намира се в предната част на шията. Тя има два дяла – ляв и десен, свързани помежду си с тесен провлак. При някои хора от провлака започва тънък израстък, който се насочва нагоре и се обозначава като пирамиден дял, като дължината му е променлива.

Основната ѝ функция е производството на тироксин, трийодтиронин и калцитонин, които влияят върху метаболизма, растежа и развитието.

По тази причина, ако има проблеми с щитовидната жлеза, това ще повлияе на здравето по най-негативния начин.

Но как да се разбере, че щитовидната жлеза е обект на новообразувания, включително злокачествени. Как надеждно да се определи рак на щитовидната жлеза в ранните етапи на неговото развитие?

Подутините по шията са един от най-очевидните симптоми на рак. Понякога обаче жлезата може да се подуе леко поради общо влошено здраве. Ако обаче отокът не изчезне дълго време (въпреки че вече отдавна сте се възстановили), трябва да се консултирате с лекар, за да изключите онкологично заболяване.

Случва се подутината да не се види с просто око. Но да можете да я усетите с ръце. И в този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар. Ендокринолог ще изследва новообразуването, ще предпише тестове и допълнителен преглед.

Дрезгавият глас, който трайно се е променил, също е сигнал, че нещо с щитовидната жлеза не е наред. Когато гърлото боли, тогава преглъщането също е болезнено. Но човек трябва да се притеснява, когато болезненото преглъщане не отшумява много дълго време или непрекъснато се повтаря. Трябва да ви види лекар. Болката в шията отпред също не е безобидна и може да се установи произходът ѝ само с преглед от специалист. Задухът пък е най-сериозният симптом. Факт е, че когато щитовидната жлеза набъбва, не е лесно въздухът да преодолее тази област на шията и гърлото. Тогава дъхът ви не ви е достатъчен. Спешно трябва да потърсите ендокринолог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *