Как да усвояваме лесно така важния витамин D

Витамин D е един от най-важните витамини за нашето здраве. В малки количества си го набавяме чрез храните, излагайки се на слънчева светлина, спомагаме на организма да го синтезира или го приемаме под формата на хранителни добавки. Витамин D действа в тялото ни като стероиден хормон. Приемът му под формата на хранителни добавки винаги е важно да се обсъди с лекар.

Трябва ли да приемаме добавката с храна?

Да, витамин D също като витамини Е, К, А е мастноразтворим. Това означава, че тялото ни по-лесно ще го усвои, ако той се приема с храна (може след хранене), а още по-добре е, ако тази храна е богата на полезни мазнини, пише struma.bg. Така получаваме най-голяма полза от витамина, смятат специалисти. Полезни източници на мазнини са ядките, тахан, риба, морски дарове, по-леки меса, авокадо, маслини, зехтин, яйца, млечни продукти и други. Кои храни са богати на витамина може да видите тук.

По кое време на деня трябва да се приема добавката?

Както споменахме, важно е слънчевият витамин да се приема с храна, богата на мазнини. Обикновено менюто ни е по-богато на полезни мазнини сутрин и на обед. Разбира се, винаги може да попитате вашия лекар дали би ви препоръчал нещо различно от това да приемате витамина до обяд.

Добра функция на храносмилателната система

Поддържането на здрава храносмилателна система е от съществено значение за усвояването на хранителните елементи от храните или приемани под формата на добавки. Ето защо е важно менюто ни да е богато на здравословни храни, като плодове и зеленчуци, храни, съдържащи фибри. Важно е също така да не преяждаме, защото това претоварва храносмилателната система, да спортуваме редовно, тъй като така поддържаме червата си здрави и добре регулирани, да пием достатъчно вода.

Поддържането на черния дроб и бъбреците здрави също ще помогне за по-доброто усвояване на витамин D.

Черният дроб и бъбреците са важни органи, които също участват в усвояването на витамините, така че поддържането на тези органи здрави ще ви помогне за усвояването на витамин D. Как може да подобрите тяхната функция?

Поддържайте здравословно тегло и нива на кръвната захар и кръвното налягане, внимавайте с консумацията на солени храни, алкохол, по възможност спрете да пушите, спортувайте редовно и намалете консумацията на захарни изделия, колбаси.

Контролирайте стреса

Важно е да се научим как да облекчаваме стреса, защото той влияе отрицателно на нашето здраве, включително и на абсорбирането на витамини и минерали. Когато сме тревожни и стресирани, тялото ни отделя хормони, които засягат червата. Факт е, че витамин D се абсорбира в червата и следователно здравето им играе важна роля за неговото усвояване. Затова е от съществено значение да управляваме стреса и да поддържаме червата си здрави, като включим храни, богати на пробиотици в менюто си.

Внимание! Тази статия има само информационен характер. Винаги се консултирайте с лекар, преди прием на добавки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *