Какъв човек сте: Скъперник или прахосник?

Има хора, които ревностно пазят всяка спечелена стотинка. Други са ларж и склонни да прахосват с лека ръка припечеленото. Трети правят сметки и изчисления и държат разходите им да бъдат ясно и строго разпределени. Начинът, по който се отнасяте към парите, разкрива не само отношението ви към финансите и материалната стабилност на семейството, но и говори много за характера ви.

1. Компенсация

Ако в своето детство не сте имали възможност за много неща и сте израснали с постоянното усещане, че ви липсва нещо, че сте бедни, че не можете да си позволите това или онова, е много вероятно парите да са болезнена тема за вас. Най-вероятно бихте направили всичко възможно на вашите деца да не им липсва нищо, но е вероятно да се вманиачите прекалено много и да прекрачите границата на разумното пазаруване. Внимавайте, защото презадоволените деца не само че са по-разглезени, но са и по-малко щастливи, защото им е отнета възможността да се радват на малките неща.

2. Увереност

По-самоуверените хора са склонни да рискуват и да залагат пари. Не става дума за хазарт, а за премислени и добре преценени инвестиции. Ако не сте склонни да се разделите с нито един лев и да опитате нещо ново, то най-вероятно нямате достатъчно доверие на себе си и имате нужда от повече самочувствие.

3. Притеснение

Представете си, че загубвате всичките си пари. Всичките! И малкото, което имате заделено в банката или в картата, или под дюшека. Всички! За какво са първите ви мисли – притеснявате се за храна, за сметки, за облекло, какво ще си помислят хората, как ще съобщите на родителите си или на децата си? Подобна случка би могла да отключи и редица здравословни проблеми. Не забравяйте, че пари се печелят. Не губете по-важното!

4. Промяна

Склонни ли сте да променяте обстоятелствата в живота си? Откога мечтаете да смените колата? Имате достатъчно пари, нали? Но те са спестяванията ви. Казвате си, че не е редно да влагате всичко, което притежавате, за нова кола. И продължавате да се друсате в старата и да ругаете всеки път, когато се наложи да влезе в сервиза. А това се случва все по-често. Не отлагайте за някакво далечно бъдеще плановете си! Опитвайте се повече да живеете тук и сега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *