Какво да правим при мускулно разтежение?

Противно на това, което всички смятаме – мускулното разтежение може да се получи не само по време на тренировка. Това разпъване и разкъсване на мускулните влакна може да се получи при преумора или прекалено натоварване. Разтежения могат да се получат по цялото тяло, но все пак най-често засегнатите области са гърбът, прасците, шията, рамото, бедрото. Разбира се – за по-тежки състояния трябва да потърсите лекарска помощ. Но при по-леки такива има няколко неща, които можете да направите сами, у дома. Кои са те?

Предотвратете контузия

За да се предпазите от контузии, по време на спорт можете да използвате наколенки, или специално облекло с уплътнения на местата, където най-често се получават контузии.

Кинезиотейп

Може би сте виждали странните ленти, които спортистите имат на различни части от тялото – по ръцете, краката и т. н. Тейпът може значително да помогне при травми, тъй като той леко събира и повдига горния слой на кожата, като по този начин подпомага кръвообращението на засегнатия участък. Кинезиолентата предпазва кожата от прекалено разпъване и може да бъде използвана за облекчаване на почти всички болки.

Оставете мускула да почине

Винаги загрявайте добре преди тренировка – това е основна и съществена част която, за съжаление, много от нас пропускат. Освен разтежения, така ще можете да се предпазите и от по-сериозни контузии. Ако все пак усетите силна болка по време на движение – задължително го прекратете. Постарайте се мястото да е обездвижено и да не се натоварва повече.

Използвайте стягащ бинт

Във всяка домашна аптечка би трябвало да има ластичен бинт. Използвайте го, за да облекчите болката и да намалите отока. Когато използвате този метод, не забравяйте, че превръзката не трябва да е нито много стегната, нито много хлабава.

Използване на колан

Ако усещате болки в областта на кръста, можете да си сложите специален колан, който затопля. Той ще успокои мястото и ще намали болката.

Направете си топла вана

Ако имате вана у дома, не се притеснявайте да я използвате, за да намалите болката и да облекчите разтежението. Много важно условие е да добавите 2 чаши оцет – доказано е, че в този случай той помага. Оцетът има противовъзпалителни свойства и облекчава напрежението.

Използвайте арника

Това растение много често се използва за намаляване и облекчаване на болката. Неговата тинктура може да се втрие директно в кожата. Тя ще помогне за намаляване на отока и ще успокои мястото.

Друг метод е да направите компрес – за целта – смесете тинктурата в съотношение 1:1 с вода. Наложете на чисто парче плат и поставете върху мястото на разтежението.

Вдигнете крайниците нависоко

Веднага след като усетите, че сте разтегнали мускул, опитайте се да вдигнете крайника нависоко – над нивото на сърцето. Това ще намали кръвотока и по този начин ще облекчи отока и болката.

Обезболяване с лед

Един от най-старите и изпитани методи е да сложите лед на мястото. За да не повредите кожата, винаги го поставяйте в нещо – например найлонова торбичка. Задръжте колкото е необходимо – обикновено 10-15 минути са достатъчни. Това ще ви предпази от появата на синини и ще намали размера на отока.

Пийте електролити по време на тренировка

По време на тренировка се нарушава електролитният баланс. Това означава, че намаляват нивата на солите в организма, като същевременно това е съпътствано и със загуба на вода. Това състояние може да доведе дори до лека дехидратация и мускулна слабост. Тя пък може да е причина за появата на травми. Ето защо, по време на тренировка, винаги пийте изотонични напитки, пише Аз-жената.

Вземете магнезий

На пазара съществуват много продукти, които съдържат високи нива на магнезий. Той може да помогне значително, когато говорим за болка и мускулно разтежение. Използвайте гел или крем и нанесете на засегнатия участък. След няколкодневна употреба би трябвало да изпитате значително облекчение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Проф. Владимир Чуков: С военната мобилизация Путин призна провала си
Next post След разбитата нарколаборатория: Дроба засечен да обикаля улиците в Бургас