Какви сувенири си струва да си донесете от Египет

Какви сувенири си струва да си донесете от Египет

Когато посещавате Египет, със сигурност ще поискате да си вземете няколко сувенира. Независимо дали искате да си занесете нещо за спомен или да зарадвате свои близки, хубаво е да се ориентирате какво наистина има смисъл да се мъкне в багажа.

Египет е рай за любителите на шопинга и най-доброто място за това е някой от големите пазари, пръснати из страната, като Ел-Халили в Кайро. Там можете да намерите всичко – от класически магнити за хладилник до автентични и традиционни за страната стоки.

Трябва да се има предвид, че когато сте на пазар в Египет, ще ви се наложи да се пазарите. Понякога това може да се окаже доста объркващо, затова трябва да сте спокойни и решени да получите най-добрата цена.

Вижте кои са по-интересните египетски сувенири, които си заслужава да си отнесете вкъщи.

Папирус

Папирусът, който се продава в Егишет, всъщност е изсушено бананово листо с отпечатани на него символи от древни египетски гробници и рисунки от храмове. Той струва само няколко египетски лири. Истински ръчно рисуван папирус се продава само в специални галерии като Института за папирус на д-р Рагаб в Кайро, информира cleopatraegypttours.com.

Парфюм

Египет произвежда много от есенциите, които се използват от международните производители на парфюми. Неразредени есенции могат да се купят на Хан ал Халили в Кайро. Тук магазините правят реплики на ароматите от известни марки по поръчка или продават евтини имитации. Можете да си купите и есенциални масла като роза или жасмин.

Месингови или медни съдове

Уличките на пазарите са пълни със сергии, отрупани с предмети, които се изработват от местните – от месингови свещници и комплекти за кафе до огромни медни подноси с големината на каруцарско колело и полумесеци за върховете на минаретата. Цените са много ниски, макар че качеството е различно.

Наргиле (шиша)

Във всяко египетско кафене има мъже, които пушат наргиле. Ще ги откриете и по пазарите, но най-голям избор има в Хан ал Халили в Кайро.

Египетски памук

Памукът като растение е навлязъл в Египет през 19-и век и оттогава страната е известна с качеството на памучните си стоки, особено чаршафи и кърпи. Голяма част от най-хубавия памук се изнасят и това, което ще намерите на място, често е с по-ниско качество. Но определени магазини в моловете и хотелите продават първокласни продукти.

Бижута

Египтяните купуват големи количества злато и средно, тъй като традиционно вярват, че това е по-безопасно, отколкото да си сложат парите в банка. Ценните метали се продават на грамаж на пазарите. При бижутата се добавя процент за изработката. Любим египетски сувенир е картуш с йероглифи.

Килими и черги

За разлика от Турция, Мароко или Иран, Египет не е голям производител на килими и предлаганото там като цяло е с по-ниски качество от това в изброените държави. Чергите и гоблените са изтъкани от груба вълна или камилска вълна, традиционно в бежово и кафяво. Цветни килими с изобажения на сцени от селския живот се продават в Ramses Wissa Wassef Art Centre.

Подправки

Подправките се продават навсякъде по пазарите. Те са по-свежи и с по-добро качество от пакетираните, които се продават на Запад, особено канелата, кимионът и дуката, което представлява микс от подправки.

Фараонски сувенири

Количеството на сувенирите с фараонски мотиви и невъобарзимо – пирамиди от алабастър, пластмасови реплики на погребалната маска на Тутанкамон, роклите не Нефертити и какво ли още не. Възможно е да откриете някои приятни копия на древноегипетски статуи, а малките сини скарабеи са забавни.

Инкрустирани предмети

Сред най-атрактивните стоки, произвеждани в Египет, са дървените кутии, инкрустирани с елементи от кост, слонове кост или миди, произвеждащи перли. Дървените дъски за табла често се изработват по този начин.

Картуш

Едни от най-купуваните сувенири в Египет са картушите – висулки от злато или сребро, на които се изписват имена от между 4 и 6 символа. Гравират се йероглифи и поръчката трябва да се направи един ден предварително.

Скарабей

Древните египтяни имали маулети във формата на бръмбари – насекоми, които често присъстват във филмите, свързани с Древен Египет. Това е така, защото бръмбарите имали религиозно значение. Те могат да бъдат открити във всяки размери, форми, цветове и материали. Някои са гравирани с йероглифи. Огърлиците и гривните с бръмбари също са много популярни и могат да бъдат чудесни сувенири.

Египетска галабея

Галабеята е традиционна дреха в Египет, която представлява свободно падащ плат за мъже и жени. Въпреки че няма да видите много хора да я носят в столицата Кайро, възможно е да попаднете на хора в селските райони, окито все още ги носят. Моделите и видовете галабея се различават според регионите в страната. Някои са цветни, а други са черни с бродерия. Галабеята за мъже като цяло е по-изчистена, ушита от много тъмен или много светъл плат със съвсем малко украса.

Костюм за кючек

Кючекът, който има египетски произход, е изразителен танц с определени движения и специфична музика. Има костюми за бели денс в най-различни стилове и цветове. Те се правят с ярки и лъскави бродерии. Много често туристите ги избират за сувенири, но не са направени за носене навън.

Египетски кръст анкх

Мистичен кръст с извивка в горната част, това е амулет, който символизира вечния живот. Когато го подаряваме, ние изпращаме послание, че искаме получателят му да живее дълго. Според вярванията на египтяните този амулет помага да се удължи животът на земята. Ако искате да си го купите, трябва да отидете до магазин за бижута, пазар, мол или магазин за сувенири.

Стоки от камилска кожа

В Египет можете да си купите най-различни неща от камилкса кожа като чорапи, картини, чехли, одеяла и килими. Освен че са добър сувенир, тези продукти имат отлични свойства. На египетските пазари се продават всякакви аксесоари от камилска вълна.

Статуетки на египетски котки

Фигурки на котки можете да видите из цял Египет – по пазари, магазини и сергии. Известно е, че в тази страна котката винаги е била почитано животно. Трябва да се отбележи, че в Египет тя се счита за божество и се радва на уважение. Котките са изорбазени като декорация на чинии, вази и други съдове. Можете да ги видите по кутии и аксесоари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *