Какви са ползите от стопяването на коремните мазнини

Знаете ли, че според редица световни проучвания, излишните мастни натрупвания в областта на корема водят до сериозни увреждания и заболявания. Те увеличават риска от артрит, както и влошаване на неговите симптоми, повишават риска от рак на дебелото черво и панкреаса. Независимо дали трупате тегло предимно на корема, голямата обиколка на талията е показател, че тази висцерална мазнина не е само под кожата (подкожна мазнина), но че е дълбоко в тялото ви, пише az-jenata.bg.

Висцералните мазнини не са от типа мазнини, които можете да хванете с пръстите си. Те се намират под коремната стена, обвивайки жизненоважни органи и предизвикващи редица възпаления в тялото. Ето защо е важно да се отървем от голямото коремче.

Какво се променя, когато тези мазнини се топят, благодарение на здравословен режим на хранене и редовна физическа активност?

По-добър контрол върху кръвната захар

Излишните мазнини в областта на талията допринасят за увеличаване на инсулиновата резистентност. Когато губим тази висцерална мазнина, инсулиновата резистентност намалява, което позволява да поддържаме по-здравословни нива на глюкозата в кръвта, но и на хормона инсулин. Според западни проучвания, елиминирането само на 5% от излишните телесни мазнини е достатъчно, за да получим подобряване на стойностите.

Намалява се рискът от диабет

Поддържането на здравословни граници на кръвната захар също намалява риска от развитието на диабет, което е доказано в изследвания, че е свързано с коремните мазнини. Тази редукция подобрява и функцията на бета клетките, които са клетките намиращи се в панкреаса, синтезиращи инсулин, споделя д-р Али Уебстър, доктор по медицина, асоцииран директор на Nutrition Communications at the International Food Information Council Foundation.

По-здрав черен дроб

Коремните мазнини оказват влияние върху начина, по който функционира черният дроб, вашата естествена „детокс“ система в тялото. Висцералните мазнини увреждат тялото чрез липотоксичност, споделят специалисти. В този процес метаболитните странични продукти от висцералните мастни клетки се освобождават директно в кръвния поток, а черният дроб и другите органи не са в състояние да натрупват големи количества свободни мастни киселини.

Специалистите добавят, че твърде голямото натрупване на мастни киселини в черния дроб може да причини неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Ето защо поддържането на здравословно тегло е един от най-добрите начини за намаляване на риска от чернодробни заболявания.

Баланс на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания

Още една полза за здравето от топенето на излишните коремни мазнини е, че западни учени са установили, че дори 5% загуба на тегло намалява риска от сърдечносъдови заболявания и подобрява общата метаболитна функция. Отслабването може и да понижи кръвното налягане. Излишната мастна тъкан натоварва работата на органите в тялото, включително сърцето.

Ще подобрите качеството на съня си

Знаете ли, че затлъстяването и наднорменото тегло също са свързани със сериозното състояние наречено сънна апнея, при което меките тъкани на гърлото се затварят и възпрепятстват дишането. От друга страна, отслабването може да намали хъркането и сънната апнея, подобрявайки като цяло качеството на съня, смятат специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *