Йорданова иска отстраняването на Гешев във вторник

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще стартира от вторник процедурата по искането си за отстраняване на главния прокурор. Преди това решението на Конституционния съд трябва да бъде публикувано в държавен вестник и да влезе в сила, а това вероятно ще стане този петък.

Това прогнозира преподавателят по право в Софийския университет и бивш конституционен съдия Пламен Киров. „Богат класьор“ срещу очаква той да внесе министърката във Висшия съдебен съвет – нали шест месеца вече се събират. Сигурно папката й със сигнали срещу него е станала много обемиста, продължи Киров, който коментира темата през bTV.

Премиерът можеше да докара имената до 20, до 23 може би, но в крайна сметка в „Гугъл“ толкова са открили, иронизира той и материалите за 19 души, свързани с престъпления, с които Кирил Петков се яви вчера в прокуратурата.

А на въпрос по папката на премиера Кирил Пеков ще има ли действия обясни: „Обвинение ще има, когато има доказателства. Предполагам, че сега главният прокурор ще се обърне към правосъдния министър, към председателя на ДАНС, ще организира с онова, до което може разследвания. За споменати в списъка лица има европейска заповед за арест, издирване с Интерпол – каквото е могла, е направила прокуратурата.“

Очевидно това не е начин, по който трябва да комуникират институциите в българския конституционен модел на разделение на властите, коментира професорът. Определи това като „една класическа война между институциите, като всеки дава всичко от себе си тя да продължава“.

Пренесе се и на европейски терен – България беше в унизителното положение министър-председателят, министърът на правосъдието и главният прокурор да бъдат привикани и разпитвани в една подкомисия на ЕП, напомни той. Друга държава в Европа не е била поставяна в такова положение.

В плана ни, по който искаме да получим 12 млрд., са поети ангажименти да се справим с върховенстото на закона, а се купуват паспорти срещу измислени инвестиции, каза още Киров.

Според Киров решението на КС не е изненадало никого – щом министърът на правосъдието може да предлага назначаване на магистрати, може да иска и освобождаването им на основанията, предвидени в конституцията. Хубаво, че се съмняваме в някои персони във ВСС, но забравяме, че той сега не е в пълен състав, каза още Киров. И попита какво е пречело на съдиите да излъчат своята квота и да попълнят овакантените места.

Президентът да прикани парламента да си изпълни конституционните задължения и да попълни състава на ВСС, призова юристът. Общо 3 места са вакантни, не е ясно може ли да променят балансите, ако назначат „свои хора“, както се изпусна министър-председателят, вметна Киров.

За попълване на прокурорската колегия от квотата на НС обаче трябва мнозинство от 2/3.

Така в момента имаме 22-ма от 25-членен състав на съвета, а главният прокурор няма да участва в предстоящата процедура, т.е. остават 21. Гласовете, нужни да се предложи на президента освобождаване на главния прокурор, са 17. Всеки може да си направи сметката, коментира Киров.

По същия начин парламентът не правел нищо да попълни състава на съдебния инспекторат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Нехайни медици уморили 70-годишна жена в Спешното в Пловдив
Next post За Нова година: Клиент напазарувал онлайн храна за… 4000 лв.