Италия отново почервенява от Ковид-19

От понеделник по-голямата част на Италия ще бъде в „червено“ заради ожесточеното развихряне на „Ковид-19“ из страната. Очакванията на здравните власти са всеки момент броят на заразените за ден с коронавирусната инфекция да надхвърли 30 хил. души – цифра, която през отиващата си седмица на няколко пъти бе почти достигната. Броят на починалите пък се движи между 400 и 500 души всекидневно, като отделенията за интензивно лечение в болниците между Алпите и Сицилия вече са запълнени с пациенти.

Освен най-богатата италианска област Ломбардия и администртивния й център Милано, където ситуацията е най-тежка, „червена зона“ стават Рим и цялата „столична област“ Лацио. Другите региони, които ще бъдат обагрени с цвета на силната тревога, са Пиемонт, Емилия Романя, Фриули Венеция Джулия, Марке, Пуля, Венето, Трентино, както и вече „червените“ Кампаня и Молизе.

Другите осем италиански области остават „оранжеви“, но те автоматично ще преминат в цвета на тревогата, ако броят на заразените в тях надхвърли 250 души на 100 хил. души население. Единствено „райско кътче“ в тая неприятна атмосфера на отчаяние и неприятни опасения остава „белият“ остров Сардиния, където за коронавируса сега напомнят единствено задължителните предпазни маски.

А там, където властва червеният цвят, всичко е под ключ, освен магазините за хранителни стоки, аптеките и вестникарските будки, работят единствено предприятията с непрекъснат цикъл и тези за производство на жизнено необходими стоки, забранено е напускането на общините освен по работа иза лечение, а движението из тях става чрез собственоръчно направена и подписана декларация за маршрута. За съжаление така ще бъде поне до след католическия Великден на 4 април, когато локдаунът в страната ще бъде пълен и ще бъде забранено дори ходенето на гости на роднини и приятели.

В същото време ваксинирането на населението не върви според първоначалната програма на здравното министерство, буксува яко къде заради спорове около ефикасността на ваксината на „Астра-Дзенека“, къде заради липса на персонал и се очаква кабинетът на Марио Драги да разработи нов план за повсеместна имунизация до летните месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *