Италия и Испания свалят маските на открито

Задължителното носене на маски на открито ще бъде премахнато в цяла Италия, освен в случаите на струпване на много хора. Указът на министъра на здравеопазването Роберто Сперанца ще влезе в сила на 11 февруари, съобщи БГНЕС.

„Маските на открито вече не са задължителни, но в същото време те трябва да се носят на закрито до 31 март“, се казва в заповедта.

В момента носенето на маски на закрито не се санкционира само при деца под шестгодишна възраст, хора със заболявания, които не позволяват използването на маски, и при спортуващи.

Режимът на извънредна ситуация, свързан с пандемията, изтича на 31 март. Властите твърдят, че епидемиологичната ситуация се е подобрила на фона на високите нива на ваксинация, въпреки големия брой хора, заразени с варианта Омикрон.

През последните 24 часа броят на новите случаи на заразяване в страната надхвърли 100 000, а от коронавирусната инфекция са регистрирани 415 смъртни случая. Понастоящем малко над 1,9 милиона души в Италия са заразени с коронавирус, но броят на приетите в болница пациенти (малко над 18 000) и на пациентите в отделенията за интензивно лечение (1 300) намалява.

Испанските власти също премахват задължението за носене на маски на открито, защото заразяванията с коронавируса намаляват, а болниците съобщават за по-малко хоспитализации, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

От четвъртък в Испания вече няма да трябва да се носят маски на открито, съобщи правителствената говорителка Исабел Родригес след заседание на кабинета. Промяната на правилата ще важи и за учениците, когато в междучасията са навън.

Маските обаче остават задължителни в закритите пространства, в това число в обществения транспорт, както и когато хората не могат да са на метър и половина един от друг. Изискването за носене на маски на открито беше въведено в края на миналата година заради бързото увеличение на заразяванията, подхранвано от варианта Омикрон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Димитър Ганев: Ако кабинетът започне да трупа негативи, Радев ще се дистанцира
Next post Сексът след прекаран коронавирус е опасен и дори забранен