Испания продължава да използва „АстраЗенека“, няма съобщения за тромби

Испания не е регистрирала досега нито един случай на поява на кръвни съсиреци, свързани с ковид ваксината на АстраЗенека и ще продължи да я прилага, обяви здравният министър Каролина Дариас, цитирана от Ройтерс.

Дариас се изказа малко след като здравните власти в Дания преустановиха използването на англо-шведската ваксина на фирмата АстраЗенека заради няколко случая на поява на тромби, единият от които – смъртен.

Дариас каза за телевизия „Секста“, че в Испания са регистрирани незначителни странични ефекти от ваксинацията, уведомена е за случаите на съсиреци в Австрия, но до момента не е установена никаква случайна връзка между ваксината и тромбите.

Европейската Агенция по лекарствата (ЕМА) подкрепи ваксината и изтъкна, че ползите са много повече от вредите, предаде БТА.

Испания е одобрила тази ваксина само за хора между 18 и 55 години и каза, че ще изчака за още данни от ЕМА, преди да прецени дали да последва примера на други европейски държави и да разшири обхвата на използване на препарата.

Броят на заразените спадна до най-ниска точка от август насам, след затихване на третата вълна, достигнала пик през януари, но скоростта на спадане се забавя.

За периода на последните 14 дни броят на случаите на 100 000 души достигна 132 в четвъртък, при 134 ден по-рано.

Правителството съобщи за 6255 новозаразени, с които общият брой стигна близо 3,2 милиона. Смъртните случаи нараснаха със 166 и вече са общо 72 085.

С намаляването на скоростта на разпространение на заразата и набиращото сила разпределение на ваксините някои испански региони отменят ограничителни мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *