Испания обмисля да разреши на 16-годишните да карат малки електромобили

Испания обмисля да разреши на 16-годишните да карат малки електромобили

Испанската Генерална дирекция „Трафик“ обмисля възможността за въвеждане на нова шофьорска книжка за категория „В1“, която да позволи на младите хора от 16-годишна възраст да карат четириколки или малки електрически автомобили, не по-тежки от 400 килограма. При тях няма да е включена тежестта на батериите, а максималната мощност ще бъде не по-висока от 15 киловата.

Предложението има за цел да включи европейските стандарти за достъпа до мобилност в испанските регламенти и би дало възможност за първи достъп до електрическа мобилност на около един милион души всяка година.

В момента в Испания най-често срещаната шофьорска книжка се взима на 18 години и с нея може да се управлява автомобил до 3 500 кг, без ограничение на мощността и до 120 км/ч. 15-годишните могат да управлявате четириколки до 45 км/ч с книжка за категория „АМ“, а 16-годишните имат право да шофират мотори с книжка за „А1“.

Въвеждането на нова книжка за „В1“ обаче би позволило широкото навлизане сред младите хора на електрически автомобили, които да отговарят на европейските стандарти за емисиите и според властите „са най-добрата алтернатива за изпълнение на целите на Парижкото споразумение“ за климатичните промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *